dimecres, 30 de setembre del 2009

(4) David Bowie "Ziggy Stardust" [1972]

Trencar esquemes, innovar, establir avantguarda, crear tendències... Açò (i molt més) és el que es podria comentar sobre aquest sensacional cinqué disc del prolífic David Bowie (el vertader títol original del qual és The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars). Es tracta d'un àlbum conceptual sobre una història galàctica, rockera i sexualment dicotòmica repleta de cançons extraordinàries i màgiques com “Five Years”, “Soul Love”, “Starman” que reflecteixen un inquietant compendi de folk, rock i glam-espacial. Entre aquests tres temes es troba “Moonage Daydream” que és una bella melodia amb una magistral guitarra de Mick Ronson. Cal destacar també el folk-psicodèlic de “It Ain't Easy”, la sensualitat de la balada “Lady Stardust”, el rock clàssic de “Star” i “Suffragette City”, el garatge de “Hang on to yourself” i l'epíleg melancòlic folk-soul de “Rock 'n' Roll Suicide”. Cal ressaltar especialment la potència elèctrica oferida en “Ziggy Stardust” amb un mític riff de guitarra acompanyat per la fantàstica veu de Bowie.
Al meu parer el més meritori d'aquest treball -a part de mantindre la seua vigència inspiradora- és l'addicció que crea en l'oient des de primera vegada que s'escolta (característica peculiar de la primera etapa del cantant britànic).
Vaig adquirir el disc amb motiu del 25 aniversari de l'àlbum. A banda de les onze cançons, el treball arreplegava altres gravacions com remasteritzacions, remescles i demos originals. Em va fascinar la maqueta de Lady Stardust, sobretot pel seu so nu; el piano solo que acompanya a la suggeridora veu de Bowie li dóna un caire més enigmàtic que captiva inevitablement a l'oient.

Valoració: 3,78

dimarts, 22 de setembre del 2009

BLUES, HARD-ROCK I CANTAUTORS

Per tal de ressenyar tots els discs escoltats l'any passat, inserisc en aquest post els tres últims que quedaven per comentar. Comence per l'homenatge que li tributa al blues el genial guitarrista Gary Moore amb el seu estimable Bad for your baby. Des que va donar el seu gir del hard-rock al blues, allà per l'inici de la dècada dels 90, l'irlandés ha creat grans treballs (Still got the blues (90) i After hours (92), especialment). Bad for you baby -que no abasta la qualitat dels dos mencionats- està compost per creacions pròpies i per les següents quatre versions: Muddy Waters (“Walking´ thru de park” i “Someday baby”), J.B Lenoir (“Mulle Boogie”) i Al Kooper ("I Love You More Than You'll Ever Know"). Aquesta última és, al meu parer, el més fluix del disc. Es tracta d'un cover poc atractiu que està eixamplat innecessàriament i d'una manera molt edulcorada (el guitarrista sempre ens sol oferir, desafortunadament, en cada àlbum alguna cançó passada de sucre i de minuts). No obstant el treball posseeix fantàstics solcs de collita pròpia: “Down the line”, “Umbrella man” o el magnífic blues “Did you ever feel lonely” són una bona prova d'això.
Els australians AC/DC, encara que no deceben, continuen despatxant discos amb una proposta (ritme, riffs, veu) calcada als seus treballs de sempre, encara que és just reconéixer que aquestes melodies recurrents les executen a la perfecció.
El cantautor Nacho Vegas ens ha oferit enguany dos álbums: Lucas 15 i El manifiesto desastre, ambdós fidels a la seua idiosincràsia com a cantautor allunyat de radiofòrmules. Lucas 15 el va gravar junt amb Xel Perereda i és un llarg que arreplega una mostra del cançoner tradicional asturià adaptat a la seua realitat folk-rock amb un resultat prou digne. D'altra banda El manifiesto desastre no acaba de quallar en el seu conjunt. A pesar de contindre alguna bon tema com “Dry Martini, S.A”, “Detener el tiempo” o la que dóna el nom al disc “El manifiesto desastre”, la monotonia impera al llarg de la majoria dels seus solcs.

(2) Gary Moore "Bad for your Baby" Valoració: 2,08
(2) AC/DC "Black Ice" Valoració: 1,52
(1) Nacho Vegas "El Manifiesto Desastre" Valoració: 1,33

dijous, 10 de setembre del 2009

(3) Cuchillo "Cuchillo" [2008]

Magnífic debut d'aquest duet barceloní amb un primer disc homònim que comporta una proposta valenta i arriscada. Rock psicodèlic, folk, progressiu i krautrock es convenen en un àlbum replet d'elements lisérgics on la màgia calidoscòpica emana en abundància a través de tots els seus solcs.
Escoltant “Come with me”, la cançó que obri el disc, s'endevina la influència de Syd Barret -tant en Pink Floyd, com en els seus llargs en solitari- en el treball de la banda. Evocacions hipnòtiques beatlelianes apareixen en “It will be ok”, un magnífic tema amb l'encertada veu d'Israel Marco. “Mi estricta libertad” recorda per moments a Los Planetas pel seu ritme pausat i els seus recursos vocals, però és sobretot una bella cançó amb una constant guitarra d'estil oriental. “Summertime in Sweden” i “Breathing again” són un clar exemple de l'habilitat d'ambdós per a combinar a la perfecció guitarra i percussió. Com va dir Israel Marco en una entrevista: “La clau està en traure profit de la limitació de ser dos. A vegades arribes més a l'essència de la cançó, jugues més amb el buit, el silenci, i és molt més directe, més cru”.

“The house” mostra la vessant més experimental, així com també la inquietant “Grauen”, una espècie d'interludi surrealista que dóna pas a “Cuando te canto”, composició conductora a l'inici d'un so dolç, suau i instrumental per a, en els seus compassos finals, transitar cap a un exercici vocal –junt amb el joc sempitern entre guitarra i percussió- que recorda als pioners Brincos en l'òptica més progressiva del seu estimable World, Devil & Body.
Els seus tres temes finals “To come back”, “Behind” i “Black and White numbers” estan tractats pel duet des d'una perspectiva més melòdica. Són tres elegants i belles harmonies que tanquen un treball sensacional, considerat per aquest blog com un dels millors de l'any i que atribueix als seus creadors –Israel Marco (guitarra, veu) i Daniel Domínguez (bateria, percussió)- la condició d'exploradors musicals.
Valoració: 2,78

dijous, 3 de setembre del 2009

RESUM MUSICAL 2008


JayMay ha realitzat, per a ROCKMETRATGE, el millor disc de l'any
Aquest any passat ens ha deparat en conjunt una acceptable col·lecció de treballs amb diferents estils i propostes. Heus ací un succint repàs a aquelles obres que he tingut l'oportunitat d'escoltar, sent conscient de l'existència d'altres treballs els quals, a causa de la impossibilitat d’abastar tota la producció anual, em veuré obligat a ometre.
Fantàstic el càlid pop-folk de la cantautora novaiorquesa Jaymay amb el seu Autumn Fallin', el qual és un admirable disc amb deu bells solcs carregats d'emocions musicals i que ha sigut escollit per ROCKMETRATGE com a millor disc de l'any. No queda a la saga la proposta psicodèlica dels barcelonins Cuchillo, una magnífica opera prima repleta d'elements lisèrgics. També és admirable la regressió de Tom Petty amb el seu grup Mudcrutch, llarg homònim farcit de country, folk i rock; una autèntica delícia per a l'actual dècada. Seguint per semblants llocs el cantant Eli "Paperboy" Reed ha construït una magnífica revisitació del soul amb Roll with you, gràcies sobretot a una veu portentosa, instal·lada en uns acords propis del soul d'antany. I si continuem per la senda marcada ens trobem amb el garatge-rock de The Fleshtones i el seu Take a good look, amb un estil que ens retrotrau inevitablement als mítics The Sonics.
Deu cançons directes posseïdores d'un ritme frenètic són el que ens ofereixen els veterans REM en Accelerate. Un autèntic encert. Com també ho ha sigut la sempiterna proposta instrumental dels escocesos Mogwai. Josele Santiago, per la seua banda, ha aconseguit transmetre les bones sensacions del seu primer disc en solitari.
The Black Crowes continuen realitzant bons discs amb la seua aposta pel rock clàssic. El Bad for your baby de Gary Moore ha sigut una molt apreciable revisitació del blues. 22 Songs és el nom de l'últim disc de Paul Weller. Un treball valent i arriscat amb una paleta cromàtica francament admirable.
El segon àlbum de Fiction Plane, Left side of the brain, és un treball prometedor. Aquest trio londinenc capitanejat per Joe Sumer (fill se Sting i amb una veu molt pareguda a la del seu progenitor) exerciten un rock vigorós mesclat amb belles melodies (“Two Sisters”).
Pel que fa a la temàtica folk-rock cal destacar a John Mellencamp i Conor Oberst, aquest últim allunyat de la seua anterior banda Bright Eyes. El rock ombriu de Nick Cave & The Seeds ha deixat empremta amb el seu Dig, Lazarus Dig un treball que encara que un poc irregular no deixa indiferent.
Angel of destruccion de Marah és un disc de rock-pop amb alguns bons moments. A pesar dels alts i baixos, es poden catalogar com acceptables els treballs d'Okkerville River, Fleet Floxes i Nada Surf en tots tres rock, folk i indie és la temàtica dominant.
Encara que faltats de consistència, han sigut una grata sorpresa els treballs del madrileny Remate amb el seu Safe & Sound, una obra amb reminiscències del glam setenter i el debut de Russian Red en I love your glasses en el que s'ha pogut comprovar la seua habilitat per a la composició. També és apreciable La ley innata, l'últim disc conceptual d'Extremoduro.
Si ens endinsem en una línia més melòdica caldria destacar tres treballs irregulars però amb algunes bones cançons: el post-rock dels islandesos Sigur Ros, el rock-folk assossegat dels Lambchop i les melodies amb secció de vents del baladiste Ron Sexsmith.
Drive-By Truckers segueixen amb la seua línia country i rock sureny amb un últim disc que encara que estimable ha sigut inferior al seu anterior A blessing and a curse. Beck, per la seua banda, s'ha recuperat del seu anterior entropessó en The Information i amb aquest Modern Guilt (amb un arrancada espectacular en les seues quatre primeres cançons) s'acosta més a l'esperit d'Odelay.
Els veterans AC/DC no aporten res de nou amb un so molt semblant als seus anteriors treballs, no obstant sempre es pot rescatar alguna que una altra cançó que destaque de la majoria com és el cas de “Anything goes”. Primal Scream han realitzat un pas arrere amb Beatiful future, encara que és just comentar que el llistó que van deixar en el seu anterior treball Riot citiy blues era molt alt. També The Raconteurs han estat per baix de la seua anterior obra Broken boy soldiers. Consolers of the lonely conté alguna cançó apreciable però últimament, ja ho vaig dir en el resum de l'any passat, Jack Withe no acaba de convéncer si s’atenim al talent que atresora.
I per finalitzar, absolutament decebedors han sigut els treballs de Kings of Lion, Supergrass, Coldplay, Nacho Vegas i The Magnetic Fields. Sobretot si tenim en compte que Kings of Lion van ser escollits com a creadors del millor disc 2008 amb Because of Times en aquest blog i Coldplay van realitzar en els seus inicis dos superbs primers discs.
Sent no haver-hi pogut escoltar l'ultim de Guns N' Roses, així com també als Queen amb la seua nova formació amb Paul Rodgers al capdavant. Han sigut bons discs? Fins al pròxim resum!