dissabte, 27 de novembre del 2021

(4) THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE "Are you Experienced" (1967)


Un punt d'inflexió en el rock
Are you Expierenced, és un disc absolutament trencador en la història de la música rock. La seva manera d'experimentar i innovar va obrir les portes al rock psicodèlic i al hard-rock. Ja des de les primeres notes del primer tema de l'àlbum, "Foxy Lady", la guitarra punxant —tan característica del geni de Seattle— va definint un territori impossible de reproduir en cap espai musical posterior. Quan a la dècada dels 50-60 li va arribar a Hendrix aquest instrument de sis cordes va saber —de forma sorprenent— reblar el clau, de manera que es va convertir en un dels guitarristes més influents en la història del rock. 
Al treball podem escoltar autèntiques obres mestres com la bomba bluesera "Red House", collita pròpia de l'autor, on la guitarra endimoniada va marcant uns compassos que s'impregnen al nostre cervell. A la nostra ment, també, quedarà per sempre —impossible d'oblidar— la increïble i genial peça rock "Puple Haze": cops de bateria, riffs i solos de guitarra, així com la lisèrgica veu acompanyant de Hendrix, conformen un tema imprescindible per la seva qualitat i ritme embogit. D'altra banda, en aquesta terna magistral, cal afegir que cada cop que s'escolta "Hey Joe" sembla que les coses passen més lentes, tot això gràcies al prisma pausat que el músic va imprimir en els arranjaments d'aquesta cançó tradicional. A més, per ací desfilen altres meravelles com ara l'acollidora "Remember", la trallada ardent que es mostra a "Fire", la potència de "Manic Depression", "Can you See me", "Love or Confusion" o "I Don 't Live Today", el viatge lisèrgic de "Third Stone from the Sun" i l'homònima "Are you Expierenced". Fins i tot, trobem, relaxants i entendridores balades com "May this be Love"
En definitiva, un disc complet que va suposar un punt d'inflexió al'hora d'encarar el rock en creacions posteriors.

Gravat en: Londres
Duració: 40:12
Segell discogràfic: Track - Polydor (Europa)
Productor/s: Chas Chandler

diumenge, 21 de novembre del 2021

(4) MAIXABEL, d'Icíar Bollaín (2021)

Plorar, patir, guarir
Sempre m'han semblat molt interessants les trobades restauratives, una eina terapèutica i catàrtica que permet guarir ferides emocionals molt profundes. La seva voluntarietat és l'espoleta que facilita una "correspondència potencial" entre víctima i victimari. Aquestes trobades van néixer de la voluntat mateixa d'alguns reclusos de la presó de Nanclares d'Oca (Àlaba) d'acostar-se a les seves víctimes, com a part del procés interior de separar-se de l'exercici de la violència perquè, després d'un recorregut personal de reflexió i autocrítica sobre les barbaritats que van cometre, necessitaven —d'alguna manera— expressar aquest sentiment a les víctimes. No obstant això, aquestes reunions han generat força polèmica des de la seva implantació, fet absolutament comprensible atès el gran ventall de sensacions i percepcions que hi ha dins del grup que han patit la violència per part de la banda armada. Com he comentat, el seu caràcter opcional hi atorga plena llibertat per prendre la decisió final, cosa que no és justificable són els entrebancs que han posat a aquest programa comunicatiu únicament per rendibilitzar vots. 
Pel que fa al funcionament d'aquest procediment és normal que, com a éssers humans, ens fem preguntes sobre ell: com reaccionaríem davant de l'assassí que ha matat un ésser estimat?, acceptaríem una trobada?, seríem capaços d'assumir el que esdevingui en el diàleg?, com repercutirà posteriorment aquesta interrelació? Reflexions molt estimulants, però alhora incòmodes atesa la dificultat de substituir l'odi i la rancúnia pel diàleg. En una entrevista la mateixa Maixabel Lasa comenta el següent pel que fa al penediment terrorista: "Ara mateix, jo els considero els deslegitimadors més grans de l'ús de la violència, com reflecteix la pel·lícula. La convivència és possible entre els que pensem de manera diferent. No cal utilitzar la violència per aconseguir [que es materialitzin] les teves idees polítiques. De fet, Bildu és a les institucions, toca poder i pot transmetre la seva manera de veure les coses, usant la paraula"
Icíar Bollaín fa un exquisit tractament d'aquestes trobades a través de la història de Maixabel Lasa, vídua de Juan María Jáuregui —polític basc pertanyent al Partit Socialista d'Euskadi— assassinat per ETA, tot sent una de les pioneres que van accedir a entrevistar-se amb els components de la banda que van cometre assassinats. La directora afronta tots els prismes des d'on qualsevol persona pot mirar. Així, es recull el punt de vista de totes les víctimes en els diferents graus i també dels executors de la violència. El tacte i la delicadesa de la càmera i de l'ull crític d'Iciar està acompanyada d'una esplèndida posada en escena i d'una interpretació commovedora de Blanca Portillo i Luis Tosar: fantàstics tots dos. El resultat a la pantalla és com la mateixa trobada restaurativa; aliè a qualsevol indici d'enjudiciament i proper a tot intent per assolir l'empatia. El film té un —ampli i encertat— preàmbul abans d'arribar a aquestes confrontacions: l'assassinat, el patiment, la seva filla i els seus amics, la preparació de l'atemptat, el judici... Tot molt ben narrat i mantenint, cosa molt difícil, el punt d'inquietud a l'espectador. 
La psicologia dels personatges és un aspecte molt important en aquesta obra. La càmera analitza amb profunditat l'interior de cada persona que hi intervé. Els seus pensaments, sentiments, propòsits, contradiccions i canvis. També remarca la voluntat democràtica de la parella Juan María i Maixabel, lluitadors per la pau, dialogants i de ment oberta (va ser la mateixa Maixabel la que va proposar que es reconeguessin totes les víctimes de la violència, ja fora d'ETA, del GAL, la policial...) Les mateixes trobades, la seva atmosfera i les interpretacions em semblen absolutament emotives i magistrals. Si les seqüències introductòries són d'un sorprenent realisme, els acaraments es converteixen en una forma d'expressió que retenen i fan seva la realitat, fent partícips el públic assistent. Maixabel, és una oda al perdó a la reconciliació, és plorar, patir i, al final, guarir. Molt emotiva, una gran pel·lícula d’Icíar Bollaín que per la seua qualitat i el seu caràcter didàctic i pedagògic resulta de visió imprescindible.

MAIXABEL. 2021. Espanya. Color. 115 Min.
Direcció: Icíar Bollaín
Intèrprets: Blanca Portillo, Luis Tosar, Urko Olazabal, María Cerezuela, Arantxa Aranguren, Mikel Bustamante, Bruno Sevilla, Jone Laspiur, David Blanka
Guió:  Icíar Bollaín, Isa Campo
Música: Alberto Iglesias
Fotografíi: Javier Aguirre Erauso
 
La boda de Rosa (2020)

dissabte, 13 de novembre del 2021

(2) PORCUPINE TREE "Fear of a Blank Planet" (2007)

Sensació agredolça
Una sensació agredolça m'ha produït Fear of a Blank Planet, primer disc que escolte d'aquesta banda anglesa. El treball és una barreja de rock progressiu i sons envoltants que, si bé té moments interessants, al final es queda a mitat camí. 
El tema homònim que obre el treball és com una breu sinopsi dels trets que caracteritzen a la formació, com ara les guitarres constants i la música ambiental. “My Ashes” és una estimable balada simfònica amb una introducció de teclat que ens evoca al “No Quarter” de Led Zeppelin. Després ve a parer meu la millor cançó de les sis; la progressiva “Anesthetize”, els dèsset minuts dels quals donen peu a multitud de canvis de ritme i contrasts de melodies. D’aquesta manera, la peça pot anar des d’unes notes que ens recorden al Ok Computer de Radiohead fins a paisatges prenyats de metall. Cal ressaltar els excel·lents solos de guitarra conduïts per Robert Fripp de King Crimson. La resta de l’obra queda com més fluixa i mel·líflua; l’almivarada “Sentimental” que sembla que haja sigut prestada als Keane, la tediosa “Way Out of Here” i, per últim, “Sleep Together”, amb un atractiu punt hipnòtic oriental.

Gravat en: Londres y Tel Aviv
Duració: 50:48
Segell discogràfic: Roadrunner Records
Productors: Porcupine Tree

dijous, 4 de novembre del 2021

(3) TRISTANA, de Luis Buñuel (1970)


La societat vestida de hipocresia
Una societat patriarcal és l'escenari on Don Lope passeja el seu orgull tot traient pit pel visceral anticlericalisme i pel posicionament al costat dels més febles. Tanmateix, aquesta personalitat xoca amb la seva actitud retrògrada envers les dones en general i envers la seva neboda en particular. Incestuós, pedòfil i hipòcrita, actua de pare o marit cap a Tristana segons li convé. Aquesta, com a esclau de Plató a la caverna, es veu confinada a les quatre parets de la casa a causa de les exigències del seu oncle. La seva desobediència la porta a fugir i sortir per trobar un món que li havia estat negat i l'amor a la figura del jove Horacio
En aquesta adaptació de Galdos, el director aragonès s'endinsa en la complexitat de l'ésser humà a través de les naturaleses de Don Lope i Tristana. Tots dos mostren una relació d'amor i odi que va des de sentiments paternofilials fins a pulsions i rebutjos sexuals. Entre ells hi ha un vincle sempitern —fruit de l'abús i aprofitament que, estratègicament— fa el seu oncle des del principi. L'espectador —tot i que sent repulsió cap al protagonista— queda desconcertat davant les manifestacions solapades d'afecte i menyspreu per part de Tristana. En suma, estem davant de contradiccions, dubtes i inseguretats, pròpies de l'espècie humana, que l'escriptor canari —fidel seguidor de la teoria psicoanalítica— tan bé reflecteix a la seva novel·la. D'aquesta manera, el somni recurrent del batall de Don Lope, la cama ortopèdica, el colpejament de les crosses, el piano de chopin..., conformen elements psicoanalítics vertebradors d'una obra que despulla les emocions conscients i inconscients influents en els trets i qualitats de cada persona. El film reflexiona sobre la nostra indefensió, mal·leabilitat i, per tant, vulnerabilitat en determinades circumstàncies de la nostra vida i, especialment, com aquest fet deixa empremta a les nostres etapes posteriors. Amb tot el que hem dit, Buñuel plasma un llenç esquitxat de diferents conceptes de la nostra naturalesa conduint-lo a la metamorfosi dels seus protagonistes mitjançant un estudi molt ric de la seva psicologia (la dependència emocional i el pes jeràrquic de la relació canvia en l'evolució dels dos personatges). 
Els seus fantàstics exteriors toledans al costat de la posada en escena de tall bunyoliana, conformen una molt atraient cinta que, a causa de la multitud de matisos, guanya a cada visionat. Cal destacar també la magnífica interpretació actoral, sobretot les de Fernando Rey i Lola Gaos
Tristana, suposa la penúltima pel·lícula de Luis Buñuel rodada a Espanya (des de Viridiana que no ho feia) i li va valer una nominació a l'oscar com a millor pel·lícula estrangera de parla no anglesa. 

TRISTANA. 1970. Espanya. Color. 98 Min.
Direcció: Luis Buñuel
Intèrprets: Catherine Deneuve, Fernando Rey, Franco Nero, Lola Gaos, Antonio Casas, Jesús Fernández, José Calvo, Vicente Solar
Guió:  Luis Buñuel, Julio Alejandro (Novela: Benito Pérez Galdós)
Fotografia: José Fernández Aguayo
 
Crítiques de Luis Buñuel (clicar en aquest mateix enllaç per a llegir-les):  
Los Olvidados (1950), Las Aventuras de Robinson Crusoe (1954), El Río y la  Muerte (1955), La Via Láctea (1969), El Fantasma de la Libertad (1974)