Falses aparences
Uns dels valors més atraients que ofereix el cinema és el seu poder de captivar els espectadors mitjançant la suposadament senzilla eina de contar històries. Ara bé, això que és tan fàcil d'escriure no és, ni de bon tros, una tasca planera de realitzar. S'ha de tenir molta precisió i cura en el maneig dels temps, en la posada en escena, en l'elecció actoral i, especialment, en el llenguatge fílmic. L'admiració que tot cinèfil té cap a aquest director britànic és exactament per això, perquè té la virtut de saber combinar tots aquests conceptes i, oimés, per la seua intel·ligència a l'hora de donar-hi matisos i trets personals que encara reforcen més la seua suggestibilitat. D'aquesta manera, l'aspecte psicològic, la intriga, el suspens, les relacions interpersonals i la presència constant de l'humor (com ara les brillants xerrades dels xiquets o les disquisicions del pare amb l'amic sobre el crim perfecte) donen lloc a un còctel irresistible per a qualsevol observador d'aquesta obra.
Els contrastos, l'oposició i l'asimetria són elements que hi juguen un paper molt important a l'entramat cinematogràfic representat en la relació entre l'oncle i la neboda. Tot i que semblen —en un principi— ànimes bessones, existeix un fort antagonisme entre ambdós. Així, l'admiració primigènia que té ella envers el seu oncle sofreix una metamorfosi i esdevé en constant patiment psicològic: assaltada pels dubtes, l'esbalaïment anirà esvaint-se a mesura que avancen els seus descobriments. El mateix Charlie (Joseph Cotten), ja suposa una lluita de contraris amb les dues cares que hi presenta: exemplar i encisador ciutadà versus fred psicòpata.
El film no té cap prejudici en mostrar la part més salvatge de l'ésser humà, diguem-ne si volem patològic, però amb una aurèola que es manifesta per tot arreu al llarg de la vida. I és que la rialla, la tendresa, la simpatia, la malicia, la vilesa o la dolenteria molt sovint es trepitgen i es confonen. Tampoc hi falta el retrat, tan verídic com emmelat, de la família americana culturalment associada al patriarcalisme i a la ingenuïtat.
En definitiva, un molt bon film del mestre britànic amb una magistral narració que, malgrat el seu forçat i inversemblant final, posseeix un ritme que capta constantment la nostra atenció.
SHADOW OF A DOUBT. 1943. Estats Units. Blanc i Negre. 108 Min.
Direcció: Alfred Hitchcock
Intèrprets:
Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifans, Nicolas Cage, Logan Marshall-Green, Timothy Olyphant, Scott Eastwood, Joely Richardson, Jaymes Butler, Ben Schnetzer, Lakeith Stanfield, Ben Chaplin, Edward Snowden
Guió: Thornton Wilder, Alma Reville, Sally Benson. Argumento: Gordon McDonell
Música: Dimitri Tiomkin
Fotografia: Joseph A. Valentine