Retrat humanament vital
Un altre any que passa, els problemes mundans i personals van passant, encara que no ho semble sí que passen coses extraordinàries perquè, ¿què hi ha més fora del normal que viure? En la nostra història ni existeixen els superherois ni som els protagonistes d'un emocionant videojoc, simplement calen etapes, processos que van esdevenint —naixement, infància, adolescència (el primer petó), joventut, adultesa, senectut ...— i totes les vicissituds que elles tanquen. Mike Leigh fa un magistral exercici d'estil en un film elegant i assossegat —amb unes superbes interpretacions— que parla de les coses senzilles i, al mateix temps, complexes que ocorren en el nostre periple vital. Separada per les quatre estacions de l'any, la pel·lícula se centra en el període de la maduresa presentant-lo com un espai de temps en el qual comprenem que la nostra joventut ja ha quedat enrere. A partir d'aquí, s'exposa el sorgiment d'una espècie de desassossec en la persona, traduït en una preocupació per un futur que ja no està totalment en el nostre control i on, a més, aprenem a ser conscients de la relativa proximitat d'una mort abans ignorada.
El director, així mateix, realitza una profunda mirada interior de l'ésser humà a través dels seus protagonistes. Així, podem trobar les pors, emocions, volicions i inseguretats que ens descriuen i retraten en la nostra quotidianitat.
Els contrastos que ofereix el realitzador són evidents: la parella i fill (família) emocionalment estables en contraposició amb els personatges buits i amb propensió a la depressió: Ken i Mary, als quals els sobrepassen les circumstàncies d'una vida que, irremeiablement, va arrasant amb tot el que tenim: amics, família, cos, ment ..., convertint-se en una cosa que hem d'acceptar. D'altra banda, tenim també a Ronnie i, el seu fill, Carl que formen un conjunt desestructurat, incapaços de canalitzar les emocions i expressar els seus sentiments.
En definitiva, diferents caràcters que fan que en les diverses situacions les relacions socials tinguen un diferent fluir. El gran mèrit d'aquesta obra és el seu magnífic estudi sobre la vida, tot posant el seu focus d'atenció en el que és realment important, és a dir: les persones.
Com podem intuir, Another year és una cinta humanista, però sobretot didàctica perquè d'ella es pot extreure moltes lliçons i lectures per analitzar i debatre. De visió obligada.
Direcció: Mike Leigh
Intèrprets: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Peter Wight, Oliver Maltman, Imelda Staunton, David Bradley, Karina Fernández, Martin Savage, Michele Austin, Philip Davis, Stuart McQuarrie
Guió: Mike Leigh
Música: Gary YershonFotografia: Dick Pope