La recerca de la identidad
Es curiós, però ens passem tota la vida intentant trobar-nos a nosaltres mateixos. Una cerca infinita per conéixer-nos de debò. Conéixer el nostre altre "jo", eixe al qual mai no ens han presentat ni hem vist. Malauradament, no portem un espill interior que ens desvetlle d'on venim realment. Per què hem configurat un determinat caràcter que passegem actualment als nostres llocs comuns i aliens? Aquesta introducció ens serveix per a endinsar-nos a la ment de la protagonista, Laura. Sent una xiqueta, ella i la seua mare van marxar del País Basc després de, suposadament, ser abandonades pel seu pare. Després de molts anys, des de Buenos Aires, decideix viatjar amb el seu padrastre a Euskal Herria a causa d'una trucada que rep un dia: el cos del seu pare acabava de ser trobat enterrat en un bosc proper,fruit d'un assassinat al clatell.
Aquesta travessia iniciàtica per descobrir la veritat serà com una experiència catàrtica per a Laura. De mica en mica, anirà desembastant-hi totes les costures fins a assolir una sorprenent realitat que li farà tancar les ferides.
L'obra juga intel·ligentment amb el suspens per mantenir l'espectador agafat a la butaca. A més de les reflexions que hem apuntat al paràgraf primigeni, Legarreta hi aborda valentament temes tan sensibles com la policia franquista o l'organització armada ETA. Encara que algunes situacions romanguen una mica artificials, sí que cal reconéixer al film que ha sabut conjugar una interessant expectació davant la trama, juntament amb altres pulsions humanes: les debilitats humanes (el pare de la Laura), l'amor incondicional (Egoskue) o la incertesa de quins són els sentiments que els nostres progenitors tenen cap a nosaltres (la mateixa Laura). Enmig de tot, Fredo —un fantàstic Eduardo Blanco— queda com un illot, intentant ficar cullerada per integrar-se en un complex entramat familiar. El seu personatge, crucial en l'esdevenir de la història, dona un toc d'humor fresc a les situacions que se li plantegen. Finalment, cal destacar també l'excel·lent interpretació de Florència Torrente, que destil·la un inquietant fulgor dramàtic (els raonaments desesperadament profunds que li solta al seu pare en l'emocionant escena de la pluja).
CUANDO DEJES DE QUERERME. 2018. Espanya. Color. 101 Min.
Direcció: Igor Lerraeta
Intèrpretes: Flor Torrente, Miki Esparbé, Eduardo Blanco, Joaquín Climent, Antonio Dechent, Eneko Sagardoy, Kandido Uranga, Josean Bengoetxea, Itziar Aizpuru, Mario Pardo,
Intèrpretes: Flor Torrente, Miki Esparbé, Eduardo Blanco, Joaquín Climent, Antonio Dechent, Eneko Sagardoy, Kandido Uranga, Josean Bengoetxea, Itziar Aizpuru, Mario Pardo,
Guió: Asier Guerricaechevarría, Jon Iriarte, Javier Félix Echániz
Música: Lucio Godoy
Fotografia: Imanol Nabea
Música: Lucio Godoy
Fotografia: Imanol Nabea
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada