Temps difícils
Vittorio de Sica trasllada ara el seu enfocament social, envernissat amb el seu estil neorealista, a les acaballes de la Segona Guerra Mundial. Cesira —una fantàstica Sofia Loren— no pot suportar més la vida a Roma. Els constants bombardejos, la incertesa de la supervivència tant d'ella com de la seua filla de dotze anys (Rosseta), la fan reflexionar i decideix tornar de camí al seu poble natal, Santa Eufèmia a la regió de Ciociara. Darrere deixa la seua casa i la seua botiga,pensant en el seu retorn aviat, deixant al càrrec Giovanni, pel qual se sent enamorada. Cesira és vídua i amaga una història de misèria que la va obligar a casar-se amb un home —al qual no estimava— pels seus diners. Durant el recorregut i un cop al seu poble s'adona que els esdeveniments no són tan esperançadors com al principi es pensava.
El realitzador italià no va amb embuts a l'hora de mostrar la cruesa en temps de guerra. La possibilitat de la mort vaga a cada pas que fan els personatges. Són temps difícils on la conservació de la vida (com l'home que anava amb bicicleta) es troba al primer escalafó de les prioritats. Michele de Libero, el jove idealista que està en contra del nazisme i del feixisme, enamorat de Cesira, serà una persona important a la seua nova estada a Santa Eufèmia, ja que tots dos senten una especial atracció.
A cada seqüència s'exposa una panoràmica de desolació, devastació i desgràcia, transmetent una sensació d'angoixa que va perdurant al llarg del film. L'escena de la violació per part d'un grup de goumiers marroquins és realment dura, descarnada i impactant; De Sica dota el film d'un realisme aclaparador amb molta valentia i honestedat. Després d'això, Cesira reprova a
un comboi americà i, aquests, aliens al seu patiment, reprenen la marxa demostrant així unes intervencions estratègiques trufades de postureig humanitari.
A l'excel·lent escena final, mare i filla s'abracen i la càmera s'allunya. Vides destrossades, patiment i resignació en dues dones plenes de fortalesa, capacitat que s'erigeix en el seu tret més diferenciat
.
LA CIOCIARA. 1960. Itàlia. Blanc i Negre. 100 Min.
Direcció: Vittorio de Sica
Intèrpretes: Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown, Carlo Ninchi, Emma Baron, Andrea Checchi, Bruna Cealti
Intèrpretes: Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown, Carlo Ninchi, Emma Baron, Andrea Checchi, Bruna Cealti
Guió: Cesare Zavattini, Vittorio De Sica. Novela: Alberto Moravia
Música: Armando Trovajoli
Música: Armando Trovajoli
Fotografia: Gábor Pogány
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada