Traïcions humanes
Ho sent, Martin, però he vist la pel·lícula des de la plataforma Netflix a la pantalla petita i no, no ho he fet d'un sol colp. Els meus horaris no m'ho han permès. No obstant això, he de dir-te que el teu últim treball m'ha semblat esplèndid. Com t'he escoltat en alguna entrevista, t'has arriscat a quelcom que no s'està fent en l'actualitat. Bé és cert que el teu nom pesa molt, però això de posar sobre la taula un llargmetratge de tres hores i mitja dona una bona mostra de la teua valentia i que estàs en un moment de la teua vida en la qual no hi ha cap cabuda per al conservadorisme . He de confessar que al principi estava una mica reticent pel que fa a l'elecció dels teus actors, fetitxes en aquest cas. El fet de passar-los, mitjançant la cosmètica, des dels setanta anys als quaranta i tants em semblava una cosa inversemblant, però, quan hi vaig començar a veure les seues magistrals actuacions —especialment les de De Niro, Pesci i Pacino— es van emmudir tots els dubtes que al principi m'assaltaven (malgrat algunes llacunes, com ara els moviments corporals, difícils de dissimular).
Endinsant-me més profundament en l'obra, hi ha irremeiablement en ella, evocacions a Goodfellas (1990) o Casino (1995). Al costat de The Irishman, completen una impecable trilogia sobre el context gangsteril en la societat americana d'entre els anys 50 i 80. Però, la teua última cinta és —a part de les escenes d'acció i encara que semble una contradicció— terriblement humana. I ho és perquè tracta, precisament, sobre éssers humans. Estem parlant de persones, situades en aquest cas en el crim organitzat, però que, amb tot, també tenen família, emocions i sentiments (amagats, per la seua patologia). La seqüència on el pare parla amb la seua filla sobre la seua relació és un monument al cinema. Per això, també destacaria el seu to reflexiu a causa dels dubtes, contradiccions i vacil·lacions del seu protagonista. Així, en el desenvolupament de la història brollen aspectes vitals com la proximitat de la mort, el sentit de la vida, les relacions patern-filials l'amistat, la traïció, el penediment, el llegat al món, la protecció a la família...Tot està molt ben tractat i entrellaçat narrativament en un film absolutament recomanable.
Bé valdrà la pena tornar-la a visionar, però ara, de veritat, seguint els teus consells: en cinema i de manera continuada (allò de la versió original, no cal dir-ho): segur que m'agradarà encara més.
Salutacions, mestre .
THE IRISHMAN. 2019. USA. Color. 209 Min.
Dirección: Martin Scorsese
Intérpretes: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Stephen Graham, Harvey Keitel, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Ray Romano, Kathrine Narducci, Jesse Plemons, Jack Huston, Domenick Lombardozzi,
Guión: Steven Zaillian (Libro: Charles Brandt)
Música: Robbie Robertson
Fotografía: Rodrigo Prieto
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada