Bloqueig creatiu i personal
Podríem dir que, fins a aquesta pel·lícula que ens pertoca, Les Nits de Cabiria (1957) va ser l'última obra del realitzador italià on la seua narració fílmica tenia un desenvolupament més o menys convencional (dit això, sense perjudici dels seus elements innovadors duts a terme als seus previs treballs). És a partir de La Dolce Vita (1960) quan introdueix unes estructures —tant tècniques (enquadres, escenografia, moviments de cambra, etc.) com en el plantejament de la trama (aspectes onírics i surrealistes, distribució de l'escena, llenguatge cinematogràfic, etc.) — que trenquen amb els esquemes corrents i habituals tant del cinema en general com en el seu particular. Si a La Dolce Vita tractava sobre les peripècies d'un periodista desorientat al món de la faràndula, ara, a 8½ s'endinsa en les preocupacions i les obsessions d'un director de cinema que està travessant un bloqueig en el seu procés creatiu. Els seus problemes, però, no pertanyen només a l'àmbit artístic i laboral, sinó que també es traslladen a la relació amb la parella. Així, Guido Anselmi, de quaranta-tres anys s'estanca en el seu nou film, aparentment encastat, encara que en realitat, la parafernàlia muntada (actors, escenaris, etc.) no és més que un reflex fidel del seu estat d'ànim i de la seua vida personal: algú que s'hi sent buit i no troba cap escletxa de llum en la seua turmentada existència actual.
Totes aquestes cavil·lacions i manies tenen un punt psicoanalític que Fellini mostra a través dels records del seu protagonista: la seua infància, els seus pares, el col·legi, la relació poc afectiva amb la figura paterna... Tal com apunta aquesta teoria, tots aquells successos que ens ocorren a la nostra infància marquen el nostre desenvolupament posterior. Guido és un producte dels seus esdeveniments i circumstàncies, cosa que l'obra ho remarca durant la totalitat del metratge.
Els seus pensaments són exposats a l'espectador d'una manera catàrtica, ja siga a través de metàfores, somiejos, simbolismes i alternances entre el fet fictici i la cosa real. D'aquesta manera, se succeeixen una gran quantitat de situacions que fa referència i mostren les preocupacions, les pors i les obsessions del personatge principal.
Fellini pinta un fresc surreal, circense, cabareter, extravagant i grotesc que deixa l'espectador sumit en la desesperació de Guido, el seu protagonista. En conseqüència, el públic assistent s'identifica, comprén i assimila les dificultats que experimentem els éssers humans davant d'una crisi personal d'aquest calibre.
8½ és una pel·lícula interessant en tots els aspectes anteriorment comentats (de fet, ha tingut una gran influència al cinema posterior i hi ha molts exemples de films que la tenen com a referent), si bé —per a un servidor, autor d'aquesta crítica— li va resultar una mica feixuga (a estones, tediosa) a causa de tants pensaments sacsejats pel martiri i el patiment, tantes contínues aparicions de personatges i tantes elucubracions intel·lectuals.
8½ (OTTO E MEZZO). 1963. Itàlia. Blanc i Negre. 140 Min.
Direcció: Federico Fellini
Intèrprets: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo, Rossella Falk, Barbara Steele, Madeleine LeBeau, Caterina Boratto, Eddra Gale, Guido Alberti, Jean Rougeul
Guió: Federico Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano, Brunello Rondi
Música: Nino Rota
Fotografia: Gianni Di Venanzo
Crítiques de Fellini (cliqueu en aquest mateix enllaç)
Fotografia: Gianni Di Venanzo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada