D'opressors i d'oprimits
D'això es tracta aquesta pel·lícula, del que resa el títol a l'encapçalament. Estem davant de la sempiterna història de l'opressor contra l'oprimit, però ara contextualitzada en la nostra societat farcida de doble moral, aporofòbia (diguem-ne classisme) i racisme. Ana és de Colòmbia i treballa com a empleada domèstica en una mansió on estiueja una adinerada família de marxants d'art, tots molt presumptuosos i esnobs. Haurà de treballar tot l'estiu i després (diu la senyora) li ho compensaran en la tardor. El cas és que no té contracte. Només té una difusa promesa d'aconseguir els papers i un salari digne al final de l'estiu. Com a condició li posen que sigui treballadora, discreta i calladeta. En la seva estança hi podrem observar tots els tics discriminadors i xenòfobs que l'envolten.
El film reflecteix de manera encertada el contrast entre eixos dos mons amb una escenografia molt lluminosa que xoca amb la foscor interna d'Ana. Com a denúncia funciona, això és incontestable, ara bé; crec que el guió no resol molt bé algunes situacions importants com ara la revenja d'Ana a través de les criptomonedes del jove fill del matrimoni. Tot i aquests llacunes és just reconèixer que Calladita és una cinta que enganxa i que manté el seu interès.
CALLADITA. 2024. Espanya. Color. 92 Min.
Direcció: Miguel Faus
Intèrprets: Paula Grimaldo, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Pol Hermoso, Violeta Rodríguez, Nany Tovar, Victor Rebull, Eduard Torres, Álvaro Maisons, Miguel Fernandez, Alejo De Soler, Ayoub El Hilali
Guió: Miguel Faus
Música: Paula Olaz
Fotografia: Antonio Galisteo