dimecres, 24 de juny del 2020

(3) NI OBLIT NI PERDÓ, de Jordi Boquet Claramunt (2019) - "D'A Film Festival Barcelona 2020" - Secció "Curtmetratges"

 Víctimes de la violència feixista
Guillem Agullo va ser assassinat el dia 11 d'abril de 1993, als 18 anys per un grup de feixistes a la vila de Montanejos (València).
Estimable document de denúncia que mostra la impotència de la família després de tants anys de crim. Un mòbil d'un assassinat que va ser únicament polític i que l'Estat no ha sigut capaç de condemnar ni de parar els constants assetjaments que ha arribat a patir la família. Com sempre, Espanya, en calçotets a l'hora de netejar les escombraries feixistes que pul·lulen per tot arreu. Malgrat tot això: indiferència de les autoritats, processos judicials que fan olor de ignomínia, etc., la cinta emet, alhora, un missatge d'esperança i motivació perquè lluitem i acabem amb el malaltís feixisme incrustat en la nostra societat.
Al treball es pot observar una absència de rancor en les seues víctimes. La càmera segueix a la germana de Guillem, tretze anys després de la seua mort: la seua mirada trista i nostàlgica és una dada clarificadora i significativa de tot el que sent. A més, estan els seus pares, amb la seua ímproba constància en el seu record i també els seus amics que actuen per i per a ell.
En definitiva, el pacifisme dimanant i la recerca de la justícia seran la seua lluita. Com aquest curt, com el proper llargmetratge: la lluita continua. Ni oblit, ni perdó.

NI OBLIT NI PERDÓ. 2019. Espanya. Color. 21 Min. 
Direcció: Jordi Boquet Claramunt 
Intèrprets: Raquel Ferri, Marina Alegre, Pep Molina, Isabel Rocatti, Sergi Torrecilla, Amparo Moreno .
Guió: Tomás Bayo, Jordi Boquet Claramunt
Música: Carlos Montfort
Fotografia: Lucía Ajuria