diumenge, 31 de juliol del 2022

(5) CANÇO DE BRESSOL TRENCADA (1932), d'Ernst Lubitsch

Per la supressió de les guerres
El remordiment — capaç d'empresonar-nos i confinar-nos en un món interior i angoixant— és una de les emocions més tòxiques que hi ha: com trobar, doncs, la redempció? Paul Renard, emprén un camí desesperant després d'intentar expiar les culpes amb la confessió al seu sacerdot. D'aquesta manera, acudeix a visitar els progenitors i la promesa de la seua víctima, i és llavors quan ens preguntem: què faria jo en les mateixes circumstàncies?, com actuaria davant d'una situació tan enutjosa?, com la gestionaria?, com la gestionaria?, com l'encararia i l'afrontaria? Atés que, inevitablement, ens convertim en el reflex del protagonista, aquestes pors i inseguretats passen als espectadors, tenint com a conseqüència una sensació d'inquietud i intranquil·litat al llarg del film. 
A banda de tractar i analitzar aquest tipus de sentiment a través del tempestuós infern marcat indeleblement per a tota l'existència, la pel·lícula observa i estudia també l'altra part: la família de Walter Holderlin. La seua situació actual, els seus records, la pena per la seua mort, l'odi cap als botxins... Cal destacar les bellíssimes imatges dels pares, amb la seua enorme il·lusió davant l'adveniment del seu "nou fill", seqüències que contenen un halo poètic absolutament commovedor. Antibel·licista, pacifista, conciliadora, Remordiment és un sensacional estudi de la culpa disseccionat, com bisturí, a través de la intel·ligent càmera del geni Lubitsch. Un film memorable, una lliçó de vida que hauria de ser fonament educacional a les escoles.

THE BROKEN LULLABY. 1932. Estats Units. Blanc i Negre. 77 Min.
Direcció: Ernst Lubitsch
Intèrprets: Lionel Barrymore, Nancy Carroll, Phillips Holmes, Louise Carter, Lucien Littlefield, Frank Sheridan, ZaSu Pitts, George Bickel, Rod McLennan, Dorothy Vernon, Marjorie Main, Emma Dunn, Reinhold Pasch, George Irving, Russ Powell
Guió:  Reginald Berkeley, Samson Raphaelson, Ernest Vajda. Obra: Maurice Rostand
Música: W. Franke Harling
Fotografia: Victor Milner

Crítiques d'Ernst Lubitsch (clicar en aquest mateix enllaç per a llegir-les):  
That uncertaing feeling (1941)