diumenge, 18 d’agost del 2024

(2) DISTURBIS, de Cyril Schäublin (2023)

Manca d'intensitat
L'arribada del capitalisme juntament amb els seus canvis socials, psicològics i conductuals en una època en què l'explotació laboral estava normalitzada conformava un còctel explosiu en el dret de les persones. Com sempre s'ha fet, les noves tecnologies, a banda de portar-hi avanços, també s'instrumentalitzaven per a treure rèdit a costa dels treballadors.
Cyril Schäublin trasllada tot aquest paisatge a una ciutat rellotgera del segle XIX a Suïssa on mostra un context social dicotomitzat entre les classes altes i la classe obrera. Els temps estan canviant, apareixen noves maneres d'organitzar els diners, el temps i el treball. No sorprèn, doncs, la reacció de moviments en contra, per tant, l'anarquisme estava palplantat i amb les urpes preparades per a fer front a la injustícia.
El director suís té una manera molt peculiar de plasmar les seves idees a la pantalla. D'aquesta manera utilitza una càmera molt distant en què els personatges parlen (de vegades costa saber d'on prové la conversa). A més fa servir un ritme pausat i assossegat i un continu joc metafòric que reforça el significat d'allò que vol transmetre. Això últim, es pot observar en el títol quan compara la roda de disturbis amb les activitats torbadores revolucionàries. Com es pot comprovar, tot el que es parla i ocorre té el seu sentit i la seva interpretació. A més a més, hi apareix la figura de Piotr Kropotkin: cartògraf, teòric del moviment anarquista i desenrotllador de la teoria del suport mutu, entre altres coses. Aquest, té un paper secundari, però la seva visita segurament va enfortir el seu idearI anarcocomunista i progressista pel bé comú.
Vist i escrit així, sembla tot molt interessant (i ho és), però com a espectador he de confessar que m'hi vaig quedar una mica desenganxat i desconnectat. A parer meu, al film li manca una mica més d'intensitat i d'ànima. Eixa va ser la meva sensació.

UNRUEH. 2023. Suïsa. Color. 93 Min.
Direcció: Cyril Schäublin
Intèrpretes:  Clara Gostynski, Alexei Evstratov, Valentin Merz, Mayo Irion, Li Tavor, Monika Stalder, Hélio Thiémard, Laurence Bretignier, Nikolai Bosshardt, Laurent Ferrero
Guió: Cyril Schäublin
Música: Li Tavor
Fotografia: Silvan Hillmann