dimecres, 21 d’agost del 2024

(3) THE FABELMANS, de Steven Spielberg (2023)

El poder transformador del cine
Prou habitualment em passa. Em quedo absort en el pensament d'una figura mundial que ha destacat per la seva intel·ligència. Em refereixo a eixe tipus de persones tocades per la divinitat o la màgia —vagi vostè a saber— que estan dotades d'una aptitud superior a la resta. El veus en l'actualitat amb tot el camí ja recorregut, tan segurs i tan tranquils, i penses que ha sigut tot molt fàcil. Evidentment, ni de bon tros ha sigut així, cosa que m'ha portat a fer-me recurrents qüestions: com seria la infantesa i adolescència d'aquests genis per adonar-se del potencial que tenien?, quines circumstàncies —tant atzaroses com planificades— els van portar a poder desenvolupar la vocació que tenien latent en el seu interior?
Afortunadament, Spielberg em contesta les preguntes en aquest film que parla de la seva vida. Cal dir que el fet de ser-hi semiautobiogràfic li dona un encant afegit. En la pantalla es poden veure les primeres passes i els primers temptejos els quals van donar peu a què s'introduís en el setè art. El que més m'agrada, però, és que tot això hi apareix reflectit d'una manera màgica, com un descobriment prodigiós de l'essència vital que l'empenta a concebre la seva creativitat: la càmera, els primers rodatges, les idees iniciàtiques i sobretot, la il·lusió per experimentar i descobrir.
El talent innat colpeix els seus pares i la influència de les seves primeres figures —els mateixos pares, el seu oncle, els germans— conformen la seva personalitat i el director que gaudirem en el futur. Un Spielberg noi i adolescent, amb dubtes, obsessions i problemes familiars, un talent innat que havia de forjar-se i aquesta pel·lícula ens explica com.
Spielberg fa una pel·lícula honesta amb una planificació extraordinària que homenatja al cinema i que reivindica el seu poder per canviar la consciència de les persones, un poder enèrgic i transformador que el va ajudar a consolidar la seva identitat.

THE FABELMANS. 2023. Estats Units. Color. 151 Min.
Direcció: Steven Spielberg
Intèrpretes: Gabriel LaBelle, Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Gabriel Bateman, Oakes Fegley, Nicolas Cantu, Julia Butters, Judd Hirsch, Chloe East, Isabelle Kusman, Jeannie Berlin, Mateo Zoryon Francis-DeFord
Guió: Steven Spielberg, Tony Kushner
Música: John Williams
FotografiaJanusz Kaminski