dimecres, 17 d’abril del 2024

(2) EL AMOR DE ANDREA, de Manuel Martín Cuenca (2023)

Desencís filial
Es obvi que en tota relació infructuosa de parella els més perjudicats són els fills. En situacions de falta d'entesa parental, el patiment s'allotja a l'ànima dels més vulnerables i mai no acaba de migrar. És inqüestionable que cadascú viu els seus sentiments de manera diferent, però siga com siga, hi ha mancances que són difícils de gestionar.
Andrea és una adolescent de quinze anys que vol recuperar l'amor del seu pare. Després de divorciar-se de la seua mare, va desaparéixer de les seues vides (incloses les dels seus germans xicotets Tomàs i Fidel). Ella té responsabilitats que no corresponen a una persona de la seua edat, perquè s'ha de fer càrrec dels seus dos germans la major part del temps. La seua mare treballa fora gairebé tot el dia i el seu pare (qui ha refet la seua vida amb una segona família) la ignora cada cop que va a la seua recerca. Ella està enmig d'una estranya ruptura, i és víctima (tant ella com els seus germans) d'un distanciament per part dels seus progenitors. Molt més gran per part del seu pare, qui se n'ha desentés, fins i tot econòmicament (és molt impactant observar la seua fredor, la seua —almenys— aparent insensibilitat i la seua desafecció envers els seus fills). La seua mare, que mai no ha fet res per intentar reconduir la situació de la seua filla amb el seu pare, li aconsella que no es faça més mal i que ho oblide tot. Andrea està trista, però és tenaç i no pararà fins a assolir la veritat.
Amb un halo de recança en la posada en escena i en els paisatges, el director transmet a la pantalla l'aflicció, el desencís, la decepció i la resignació de la protagonista. Els escenaris gaditans acompanyen aquesta estimable història de somnis incomplerts i famílies esfilagarsades, on l'amor és perseguit fins a les últimes conseqüències i que es consolida en el seu bellíssim pla final, amb Andrea i el seu amic —estesos en l'arena— prement-se la mà fortament i prometent-se un amor etern.
 
EL AMOR DE ANDREA. 2023. Espanya. Color. 101 Min.
Direcció: Mauel Martín Cuenca
Intèrprets:  Lupe Mateo Barredo, Irka Lugo, Jesús Ortiz, Agustín Domínguez, Fidel Sierra, Cayetano Rodríguez Anglada, Inés Amieva, Jose M. Verdulla Otero
Guió: Manuel Martín Cuenca, Lola Mayo
Música: Vetusta Morla
Fotografia: Eva Díaz