divendres, 31 de maig del 2024

(3) XIQUES EN UNIFORME, de Leontine Sagan (1931)

Colp a l'autoritarisme
Sorprenent film —especialment perquè és capaç d'abordar el tema de l'homosexualitat de manera oberta a les portes del nazisme— que suposa una mordaç crítica al model autoritari en tots els seus àmbits. La seua temàtica se situa en un col·legi per a filles d'oficials al Regne de Prússia de la dècada dels deu del segle XX, dominat pel conservadorisme prussià de Guillem II. La realitzadora, de manera realista, mostra l'autoritarisme com a element castrador que impedeix que els éssers humans desenvolupen totes les seues potencialitats. D'aquesta manera, intenta desmuntar eixa forma de tirania que s'ha exercit al llarg de la història a països, societats, sistemes educatius i que ha tingut efectes devastadors per al món en general.
La pel·lícula és, a més a més, valenta i arriscada, ja que presenta totes aquelles pulsions humanes que queden reprimides davant la constant violència psicològica per part de les figures despòtiques (personificada en la directora del centre i en els seus adlàters). També es pot entreveure un halo poètic a través d'eixa incessant flama que il·lumina la necessitat de l’afecte i l'amor independentment del gènere (en veritat, una autèntica exploració sobre el desig lèsbic).
Cal destacar la utilització d'actrius no professionals en el paper d’alumnes, donant-li així un toc fresc de naturalitat a les imatges. La interpretació de la terna: Directora (Emilia Unda), Professora (Dorothea Wieck) i Alumna (Hertha Thiele) és absolutament fantàstic, dotant de més credibilitat a les sensacions que la història vol transmetre. Així, la professora Fraulein Von Bernburg simbolitza l'emancipació i autodeterminació i la directora del centre, l'absolutisme; una intel·ligent manera d'enfrontar a la llibertat de la vida versus el sotmetiment més mesquí. És per això que Xiques en uniforme és un cant a la modernitat, a la llibertat sexual i a la rebel·lió davant de la injustícia.

MÄDCHEN IN UNIFORM. 1931. Alemanya. Blanc i Negre. 88 Min.
Direcció: Leontine Sagan
Intèrprets: Hertha Thiele, Dorothea Wieck, Hedwig Schlichter, Ellen Schwanneke, Emilia Unda
Guió: Christa Winsloe, Friedrich Dammann. Obra: Christa Winsloe
Música: Hansom Milde-Meißner
Fotografia: Reimar Kuntze, Franz Weihmayr