diumenge, 5 de maig del 2024

(3) EL SOL DEL FUTUR, de Nanni Moretti (2023)

Esperança del pervenir
En aquesta pel·lícula els missatges de Moretti són molts —cosa que és absolutament meritòria— però hi ha un que és clar i directe: l'homenatge al comunisme italià. Durant tot el metratge subjau eixe suport incondicional del director. Ara bé, la història va molt més enllà i aborda distints aspectes relatius a la vida, bo i profunditzant en la psicologia, la filosofia existencial, l'art, l'ètica i, no cal dir-ho; la política.
El sol del futur és cinema dins del cinema. D'aquesta manera, s'endinsa dins del personatge de Giovanni, un director que està rodant la seua darrera pel·lícula i que té problemes de finançament perquè el seu productor s'ha declarat en fallida. A més ha entrat en crisi amb la seua dona, la qual acudeix al psicoanalista perquè vol separar-se'n. Per altra banda, la seua filla, música de professió —que n'està confeccionant la banda sonora— li presenta una parella que té la seua edat i això els deixa trasbalsat. A Giovanni se li acumulen els problemes. L'actriu protagonista sempre se li rebel·la i vol improvisar el guió.
La pel·lícula que està rodant conta la història de la contrarevolució hongaresa envers el comunisme soviètic, per la qual cosa, membres del comunisme Itàlia no aproven la contundència soviètica i volen distanciar-se d'ells.
Amb tots eixos eines el cineasta italià trau situacions que es tradueixen en agitacions internes dels protagonistes, menades pels seus sentiments i emocions. La cinta és molt profunda i reflexiva i s'hi pot comprovar en els seus diàlegs. No obstant això, Moretti li dona un punt de divertiment molt suggestiu amb elements com ara la música, els balls que no venen al cas (memorable i divertidíssima l’escena amb la música de Battiato), els somiejos i les ficcions. Tampoc no falta la crítica (la reunió amb els directius de Netflix) a les imposicions de la indústria i les poques possibilitats del cinema d'autor en eixe espectre.
En definitiva, un film molt recomanable que està ple de referències cinèfiles i musicals, i que deixa un missatge molt positiu: deixar les condicions suficients perquè el sol que il·lumine el nostre pervenir.
 
IL SOL DELL'AVVENIRE. 2023. Itàlia. Color. 95 Min.
Direcció: Nanni Moretti
Intèrprets: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, Kerry Condon, Gary Lydon, Pat Shortt, Aaron Monaghan, David Pearse, Sheila Flitton, Bríd Ní Neachtain, Jon Kenny
Guió: Francesca Marciano, Nanni Moretti, Federica Pontremoli, Valia Santella
Música: Franco Piersanti
Fotografia: Michele D'Attanasio