diumenge, 19 de maig del 2024

(3) LA CAÇA DE L'HOME (THE CHASE), d'Arthur Penn (1966)

L'odi irracional
L'estat de Texas com a paràbola de maldat, fragment d'espai on es couen tots els instints perversos de l'ésser humà fins a aconseguir la substància de l'odi. Res no és sincer ni honest, les diferències de classes i la defensa de la supremacia blanca són els amos d'un lloc sense llei, on aquells que volen aplicar la justícia són reduïts immediatament.
Des del primer instant, alguna cosa ensuma l'espectador que no acabarà bé. Personatges sinistres, parelles desvinculades..., cadascú sap molt bé quin paper ha de jugar-hi i totes les persones ho accepten. Els botxins es troben al seu hàbitat natural, però les víctimes s'ofeguen en aigües cabaloses i intenten sortir a la superfície per escapar de la seua angoixa.
The Chase reflecteix la història de la humanitat sempre acompanyada de violència i conflictivitat moral. Això ho plasma a la perfecció Arthur Penn a través d'una fantàstica atmosfera opressiva, conjugada amb una inquietant banda sonora i un fantàstic planter actoral.

THE CHASE. 1966. Estats Units. Color. 135 Min.
Direcció: Arthur Penn
Intèrprets:  Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson, Robert Duvall, E.G. Marshall, Miriam Hopkins, James Fox, Malcolm Atterbury, Richard Bradford, Janice Rule, Martha Hyer, Henry Hull, Jocelyn Brando, Diana Hyland, Lori Martin, Clifton James
Guió: Lillian Hellman. Novela: Horton Foote
Música: John Barrry
Fotografia: Joseph LaShelle