diumenge, 5 de maig del 2024

(2) ÀNIMES EN PENA D'INISHERIN, de Martin McDonagh (2023)

La fi d'una amistat
L'extranya relació d'una parella d'amics en una illa davant de la costa oest d'Irlanda el 1923 es desenvolupa paral·lela a la guerra civil del país (de fet, es poden sentir els trets des de la llunyania). Pádraic no sap per què, però de colp i volta el seu amic, Colm, que porta compartint cerveses i converses durant els últims trenta anys, ha deixat de parlar-li. Sembla que Colm té dubtes existencials. Ell és músic —toca el violí— i li agrada compondre. Pensa que les converses amb Pádraic són molt avorrides i ha arribat a la conclusió que si malgasta el temps, no podrà fer art, i l'art, segons ell, perdura en el temps, però no les xerrades interminables i buides del seu amic. La germana de Pádraic tracta d'ajudar-lo i endreçar la seua vida, però aquest no compren i vol saber què podria fer perquè el seu amic canviara d'opinió.
Eixa seria la base del guió d'aquest film, ara bé, aquest arreplega una enorme càrrega de profunditat perquè a partir d'ací el relat es tenyeix de tints absolutament pertorbadors i, fins i tot, macabres. El director li dona així un toc hiperbòlic, parell a l'absurditat de la guerra que tenen al costat. D'aquesta manera hi mostra una illa asfixiant i ombrívola farcida de rancors i renyines, un microcosmos on la intimitat queda relegada a l'ostracisme.
El relat va guanyant força i interés a mesura que avança, especialment en la seua part quan Colm compleix la seua cruenta promesa. He de confessar que al principi em va fer l'efecte d’estar veient una simple història, una baralla vana entre un home que ja caduqueja i el seu amic, però en realitat no era així, perquè estem davant d'un film que parla de la complexitat de les relacions humanes, de l’ego masculí, de com elegim camins allunyats de la sociabilitat i ens obcequem, cegats d'orgull, per a aïllar-nos en nosaltres mateixos. També parla de la desesperació i de la depressió, i del desgavell inexplicable que porta a l’(auto)destrucció: les descàrregues des de l'altre costat ho expliquen molt bé, no calen les paraules.
 
THE BANSHEES OF INISHERIN. 2023. Regne Unit. Color. 114 Min.
Direcció: Martin McDonagh
Intèrprets: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, Kerry Condon, Gary Lydon, Pat Shortt, Aaron Monaghan, David Pearse, Sheila Flitton, Bríd Ní Neachtain, Jon Kenny
Guió: Martin McDonagh
Música: Carter Burwell
Fotografia: Ben Davis