dimarts, 21 de maig del 2024

(3) MUJERES AL BORDE DE UN ATAQUE DE NERVIOS, de Pedro Almodóvar (1988)

La millor comicitat d'Almodóvar
L'angoixa experimentada per un grup de dones, totes víctimes de decepcions amoroses, és la generadora dels successos que van ocorrent al llarg d'aquesta estupenda combinació de drama i comèdia. Un patiment que està molt ben tractat pel seu realitzador a través dels embolics duts a terme per cadascun dels seus variats personatges: un madur seductor, una boja recentment eixida del sanatori, una jove desenganyada pel seu nuvi xiïta, una confusa parella que va buscant pis, un extravagant taxista... i, especialment, Pepa la qual, farta d'emportar-se cops a la vida, explota i comença a traure fora d'ella mateixa tota la ràbia que l'està consumint per dins.
El resultat és una pel·lícula molt  encertada que, a més de l'intel·ligent còctel tragi-còmic abans esmentat, aporta un estupend disseny, fotografia (magnífic José Luis Alcaine), música (es nota la mà de Bonezzi), el magnífic treball actoral (especialment Carmen Maura i les intervencions magistrals de María Barranco) i escenografia (suggerent la utilització dels colors). 
Els diàlegs, les situacions còmiques i els elements diferenciadors (el gaspatxo somnífer, les referències als clàssics i l'àtic amb les vistes als edificis emblemàtic de Madrid) fan que està cinta siga peculiar, atemporal i amb una gràcia, difícil de definir però que t'atrapa cada vegada que la veus.

MUJERES AL BORDE DE UN ATAQUE DE NERVIOS. 1989. Espanya. Color. 89 Min.
Direcció: Pedro Almodóvar
Intèrprets: Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano, María Barranco, Rossy de Palma, Kiti Mánver, Guillermo Montesinos, Chus Lampreave, Eduardo Calvo, Loles León, Fernando Guillén
Guió: Pedro Almodóvar
Música: Bernardo Bonezzi
Fotografíi: José Luis Alcaine