divendres, 24 de maig del 2024

(3) BABYLON, de Damien Chazelle (2023)

Frenèticament trepidant
Damien Chazelle és un director que m'agrada per dues coses essencialment. La primera és perquè és peculiar, amb això vull dir que només mirant algunes imatges, ja saps que estàs davant d'una pel·lícula seua. La segona és perquè és diferent; en les seues propostes sempre hi ha un punt d'atreviment, soroll, rebombori i bogeria que m'atrau especialment. Bé, a ser sincers dels seus cinc films que ha dirigit, n'he vist tres. Tant en Whiplash com en La La Land destacaven la seua força intrínseca i les seues històries de desenvolupament personal.
Doncs bé, aquesta, no li resta a la saga perquè Babylon és un majúscul homenatge a la desmesura i, especialment, al cinema. En els principis de Hollywood, Los Angeles anys vint, hi ha un tràfec inimaginable de personatges amb ambicions i excessos exorbitants. Tot és com un tobogan; hi ha persones que ascendeixen i cauen, una agitació enquadrada en una època crepuscular marcada pel debilitament a causa del pas del cinema mut al sonor (el senyal a “Cantat sota la pluja és evident) i, per la disbauxa estucada de perversió i depravació.
Amb imatges impactants i colpidores, la pel·lícula enganxa: és trepidant, entretinguda, didàctica i interessant. Dins del maremàgnum seqüencial, hi ha una bonica i bella història d'amor. Tot el que fa Manuel Torres (Manny) per Nellie La Roy és fascinant, una autèntica lliçó poètica i romàntica de l'amor incondicional. A més està complementada per un fantàstic planter actoral: Margot Robbie i Brad Pitt estan estratosfèrics. En definitiva, un divertiment artístic que m'ha sorprés molt gratament.

BABYLON. 2023. Estats Units. Color. 182 Min.
Direcció: Damien Chazele
Intèrprets: Margot Robbie, Brad Pitt, Diego Calva, Jean Smart, Jovan Adepo, Tobey Maguire, Li Jun Li, Katherine Waterston, P.J. Byrne, Lukas Haas, Samara Weaving, Eric Roberts, Ethan Suplee, Max Minghella, Jeff Garlin, Phoebe Tonkin, Olivia Hamilton, Rory Scovel, Flea, Olivia Wilde, Karolina Szymczak
Guió: Damien Chazelle
Música: Justin Hurwitz
Fotografia: Linus Sandgren