dissabte, 17 d’abril del 2021

(3) AKELARRE, de Pablo Agüero (2020)

 Menyscapte atemporal dels drets humans
Relat ambientat al País Basc, segle XVII, on, a partir d'uns successos relacionats amb la bruixeria, s'enllacen diferents conceptes pertanyents al nostre context humà i social. De fet, la pel·lícula es basa en un judici (és un dir) real que va ocórrer en aquells dies. D'aquesta manera, podem destacar en l'obra la seva atemporalitat que es reflecteix en la paranoia religiosa de l'època, en la llibertat individual i col·lectiva i en la manca de drets humans. Què es pot esperar d'un període on l'estultícia, el masclisme i, especialment, la maldat requeia en els grans estaments? 
Pablo Agüero aconsegueix un encertat anàlisi crític del detriment del desenvolupament i creixement de les llibertats humanes. Així, el Rei a través del jutge Rostegui, tractava de purificar (clar eufemisme d'erradicar) les ànimes d'aquelles persones que, segons el seu criteri, havien practicat qualsevol mena d'aquelarre. Un grup de noies joves l'únic crim del qual va ser divertir-se en les seves festes particulars, es van convertir en les seves noves víctimes. A partir d'aquí els estratagemes per sobreviure —el jutge, acaba sent "posseït" eròticament a través de les invencions d'Anna— seran la seva motivació. 
L'odi al diferent, a les llengües pròpies marginades (en aquest cas, l'euskera) i a la misogínia, cosa que encara perdura fins als nostres dies —d'ahí la seva atemporalitat— ho retrata el director a la perfecció. Això, al costat d'una atmosfera molt ben encertada, a través dels espais i de la seva posada en escena molt propera a la coreografia musical, conformen un film molt atractiu. Cal destacar la magistral interpretació d'Amaia Aberasturi.
 
AKELARRE. 2020. Espanya. Color. 90 Min.
Direcció: Pablo Agüero
Intèrprets: Amaia Aberasturi, Àlex Brendemühl, Daniel Fanego, Jone Laspiur, Daniel Chamorro, Iñigo de la Iglesia, Yune Nogueiras, Elena Uriz, Asier Oruesagasti, Garazi Urkola, Irati Saez de Urabain, Lorea Ibarra
Guió: Pablo Agüero, Catell Guillou
Música: Maite Arrotajauregui, Aránzazu Calleja
Fotografia: Javier Aguirre Erauso