dissabte, 30 d’octubre del 2021

(3) LA NIT DELS MORTS VIVENTS, de Gerorge A. Romero (1960)


Por a allò que es desconeix
A partir de la simple visita d'una parella de germans al cementiri, per deixar flors a la tomba del padrastre, s'inicia una claustrofòbica odissea dissenyada amb ofici per George A. Romero. I és que el director americà crea un microclima pertorbador, esgarrifós i apocalíptic —on preval la por a allò que es desconeix— en què cada personatge extreu dels seus endins un comportament insòlit i xocant
Morts que ressusciten per la radiació de l'explosió d'una sonda adreçada a Venus, que aguaiten i persegueixen l'ésser humà per devorar-lo com a aliment, són premisses que agiten qualsevol consciència. Així, l'instint de supervivència i la relació amb què han sortit il·lesos del caos, es declaren com el modus vivendi determinant per poder subsistir en un futur incert. 
En aquest film es recrea una exacerbació metafòrica, una hipèrbole de la societat —antiga i contemporània— on corre el perill de ser engolits pel poder, massacrats per l'Estat (la mort final de Ben) o devorats pels nostresiguals (la mort de la mare per la seva filla)
De baix pressupost, però amb un atraient blanc i negre, la tensió esdevé eterna una vegada Barbara aconsegueix entrar a la casa. Una obra que cal veure i que ha tingut una gran influència a la temàtica zombi posterior (l'escriptor Max Brooks, autor de la novel·la "Guerra mundial Z: una història oral de la guerra zombi" parlava de George A. Romero com el que va redefinir el concepte zombi, passant-ho de la superxeria a la ciència).

NIGHT OF THE LIVING DEAD. 1961. Estats Units. Blanc i Negre. 96 Min.
Direcció: George A. Romero
Intèrprets: Judith O'Dea, Duane Jones, Marilyn Eastman, Karl Hardman, Judith Ridley, Keith Wayne, Kyra Schon, Russell Streiner, S. William Hinzman, George Kosana, George A. Romero
Guió: John A. Russo, George A. Romero
Música: Scott Vladimir Licina
Fotografia: George A. Romero