divendres, 22 de juliol del 2022

(3) EL PODER DEL GOS (2021), de Jane Campion

Instint de protecció
L'instint de protecció envers els nostres éssers estimats es podria definir com quelcom intuïtiu i impulsiu, guarnit per un sentiment de noblesa que aïlla el nostre jo en benefici de l'altri. 
Ens trobem en l'any 1925 a Montana, Estats Units, envoltats dins d'una atmosfera sòrdida on és complicat moure's amb llibertat. Una època en què els drets socials eren inexistents i la repressió feia que l'autocensura fora un mecanisme de defensa que permetia amagar —sota la part interna i més profunda de l'ésser humà— tots els desitjos socialment reprensibles. 
L'homosexualitat, latent en la ruda i impassible personalitat de Phil, té un tractament molt subtil i intel·ligent perquè analitza un comportament i un caràcter condicionat per eixe abrupte fre dels impulsos humans. Això es tradueix en un odi a tot allò que emane sensibilitat i finor (el tractament cap al xicot o la gelosia cap a la cunyada). 
D'aquesta manera els contrastes hi estan molt marcats, especialment en la contraposició dels seus germans, i també en la cunyada, la qual perd l'oremus en un triangle on s'hi troba molt incomoda (alcoholisme, depressió...). La similitud la podem observar, però, entre l'atmosfera que s'hi respira, això és: un paisatge sec i un ambient abjecte juntament amb les relacions interpersonals dels personatges. Tanmateix, Peter, es posarà a l'aguait i protegirà fins al final la seua mare. 
El poder del gos és un valent i arriscat film pel seu ritme assossegat i per la història que vol contar. La planificació i la bella fotografia reforcen encara més l'halo opressiu d'aquesta pel·lícula tan tancada i reservada, però tan suggestiva alhora.

THE POWER OF THE DOG. 2021. Austràlia. Color. 128 Min.
Direcció: Jane Campion
Intèrprets: Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee, Thomasin McKenzie, Frances Conroy, Keith Carradine, Geneviève Lemon, Peter Carroll
Guió:  Jane Campion. Novela: Thomas Savage
Música: Jonny Greenwood
Fotografia: Ari Wegner