dijous, 10 de setembre del 2009

(3) Cuchillo "Cuchillo" [2008]

Magnífic debut d'aquest duet barceloní amb un primer disc homònim que comporta una proposta valenta i arriscada. Rock psicodèlic, folk, progressiu i krautrock es convenen en un àlbum replet d'elements lisérgics on la màgia calidoscòpica emana en abundància a través de tots els seus solcs.
Escoltant “Come with me”, la cançó que obri el disc, s'endevina la influència de Syd Barret -tant en Pink Floyd, com en els seus llargs en solitari- en el treball de la banda. Evocacions hipnòtiques beatlelianes apareixen en “It will be ok”, un magnífic tema amb l'encertada veu d'Israel Marco. “Mi estricta libertad” recorda per moments a Los Planetas pel seu ritme pausat i els seus recursos vocals, però és sobretot una bella cançó amb una constant guitarra d'estil oriental. “Summertime in Sweden” i “Breathing again” són un clar exemple de l'habilitat d'ambdós per a combinar a la perfecció guitarra i percussió. Com va dir Israel Marco en una entrevista: “La clau està en traure profit de la limitació de ser dos. A vegades arribes més a l'essència de la cançó, jugues més amb el buit, el silenci, i és molt més directe, més cru”.

“The house” mostra la vessant més experimental, així com també la inquietant “Grauen”, una espècie d'interludi surrealista que dóna pas a “Cuando te canto”, composició conductora a l'inici d'un so dolç, suau i instrumental per a, en els seus compassos finals, transitar cap a un exercici vocal –junt amb el joc sempitern entre guitarra i percussió- que recorda als pioners Brincos en l'òptica més progressiva del seu estimable World, Devil & Body.
Els seus tres temes finals “To come back”, “Behind” i “Black and White numbers” estan tractats pel duet des d'una perspectiva més melòdica. Són tres elegants i belles harmonies que tanquen un treball sensacional, considerat per aquest blog com un dels millors de l'any i que atribueix als seus creadors –Israel Marco (guitarra, veu) i Daniel Domínguez (bateria, percussió)- la condició d'exploradors musicals.
Valoració: 2,78