dimarts, 22 de setembre del 2009

BLUES, HARD-ROCK I CANTAUTORS

Per tal de ressenyar tots els discs escoltats l'any passat, inserisc en aquest post els tres últims que quedaven per comentar. Comence per l'homenatge que li tributa al blues el genial guitarrista Gary Moore amb el seu estimable Bad for your baby. Des que va donar el seu gir del hard-rock al blues, allà per l'inici de la dècada dels 90, l'irlandés ha creat grans treballs (Still got the blues (90) i After hours (92), especialment). Bad for you baby -que no abasta la qualitat dels dos mencionats- està compost per creacions pròpies i per les següents quatre versions: Muddy Waters (“Walking´ thru de park” i “Someday baby”), J.B Lenoir (“Mulle Boogie”) i Al Kooper ("I Love You More Than You'll Ever Know"). Aquesta última és, al meu parer, el més fluix del disc. Es tracta d'un cover poc atractiu que està eixamplat innecessàriament i d'una manera molt edulcorada (el guitarrista sempre ens sol oferir, desafortunadament, en cada àlbum alguna cançó passada de sucre i de minuts). No obstant el treball posseeix fantàstics solcs de collita pròpia: “Down the line”, “Umbrella man” o el magnífic blues “Did you ever feel lonely” són una bona prova d'això.
Els australians AC/DC, encara que no deceben, continuen despatxant discos amb una proposta (ritme, riffs, veu) calcada als seus treballs de sempre, encara que és just reconéixer que aquestes melodies recurrents les executen a la perfecció.
El cantautor Nacho Vegas ens ha oferit enguany dos álbums: Lucas 15 i El manifiesto desastre, ambdós fidels a la seua idiosincràsia com a cantautor allunyat de radiofòrmules. Lucas 15 el va gravar junt amb Xel Perereda i és un llarg que arreplega una mostra del cançoner tradicional asturià adaptat a la seua realitat folk-rock amb un resultat prou digne. D'altra banda El manifiesto desastre no acaba de quallar en el seu conjunt. A pesar de contindre alguna bon tema com “Dry Martini, S.A”, “Detener el tiempo” o la que dóna el nom al disc “El manifiesto desastre”, la monotonia impera al llarg de la majoria dels seus solcs.

(2) Gary Moore "Bad for your Baby" Valoració: 2,08
(2) AC/DC "Black Ice" Valoració: 1,52
(1) Nacho Vegas "El Manifiesto Desastre" Valoració: 1,33