diumenge, 8 d’agost del 2021

(2) LLUMS DE VARIETATS, de Federico Fellini i Alberto Lattuada (1950)


Varietats interpersonales
L'òpera prima que Federico Fellini va codirigir juntament Alberto Lattuada és un correcte retrat dels esculls experimentats per les actrius i actors de les companyies ambulants de varietats (varietés) de mitjans de segle XX a Itàlia. Nòmades que viatgen sense rumb fix a canvi d'uns escassos beneficis que, almenys, els permeten sobreviure. 
En l'obra es mostra la vida quotidiana de l'època, així com en el context de la indústria teatral on els grans empresaris tenien el control de les grans representacions. A més, tots dos directors s'endinsen en l'estudi de les relacions personals de el grup actoral. Checco (Peppino de Filippo); falder com pocs, té com a parella a Melina (Giulietta Masina); enamorada bojament d'ell, però al mateix temps defraudada després de l'arribada a la companyia de Lily (Carla de l'Poggio), l'únic objectiu serà arribar al més alt en l'escena de l'espectacle, estant fins i tot disposada a fer qualsevol cosa per aconseguir-ho. Així, la instrumentalització de Checco per part de Lily, serà el motor del film, ja que, des de l'arribada d'aquesta, el funcionament de el grup canviarà radicalment. 
Luci del Varietà és una encertada visió per part del tàndem Fellini-Lattuada de l'espectacle de varietats per dins de la Itàlia postguerra i de les relacions humanes. El seu pòsit tendre, còmic i irònic ens anuncia la maquinària esdevenidora de l'univers fellinià. Aquesta obra també va ser un referent i inspiradora de pel·lícules de la mateixa temàtica com Cómicos, de Juan Antonio Bardem i El viaje a ninguna parte, de Fernando Fernan-Gómez.

LUCI DEL VARIETÀ. 1950. Itàlia. Blanc i Negre. 93 Min.
Direcció: Federico Fellini i Alberto Lattuada
Intèrprets: Peppino De Filippo, Carla del Poggio, Giulietta Masina, John Kitzmiller, Dante Maggio, Checco Durante, Gina Mascetti, Giulio Cali, Folco Lulli
Guió: Alberto Lattuada, Tullio Pinelli, Federico Fellini
Música: Felice Lattuada
Fotografia: Otello Martelli