divendres, 5 d’agost del 2022

(3) SNOWDEN (2016), d'Oliver Stone

Estem constantement vigilats?
Les persones solem actuar mecànicament, de manera rutinària i sense pensar-hi. Tenim una visió egocèntrica de nosaltres mateixos i així, tractem de suportar els problemes quotidians que se'ns plantegen. D'altra banda, la societat ha canviat de manera vertiginosa en els darrers cinquanta anys. Hem patit un salt cap a una tecnologia avançada amb unes repercussions subreptícies que atempten la nostra dignitat i els nostres drets. En aquest món globalitzat —on la preponderància d'internet i les xarxes socials ha canviat la nostra manera de relacionar-s’hi— s'amaga una cosa terrorífica que la pel·lícula d'Oliver Stone mostra amb una claredat meridiana. 
Snowden és una pel·lícula valenta, revolucionària i, des del meu punt de vista, necessària. I és valenta perquè, allunyant-se del pamflet, denuncia els interessos d'un país amb aires imperialistes que vol controlar el món. I entre tot això —parlant-hi de coratge— sobresurt la figura d'Edward Snowden, consultor tecnològic qui va tenir l'audàcia de fer front al poder establert. I és que en aquesta història verídica es planteja un interessant dilema ètic: cal supeditar el bé comú al particular? El protagonista tenia una feina, guanyava una suma de diners estratosfèrica, tenia la seva parella estable, joventut i un futur sense angoixes amb la vida solucionada. No obstant això, després de conèixer els tripijocs i les mentides del govern del seu país, desencantat i també amb sentiment de culpabilitat decideix renunciar a tot això en benefici de totes les societats al món. 
En definitiva, un film de denúncia molt interessant que ens fa entendre que estem controlats en tots els nostres moviments i que la distòpia orwelliana no era més que una realitat tangible i futura.

SNOWDEN. 2016. Estats Units. Color. 134 Min.
Direcció: Oliver Stone
Intèrprets: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifans, Nicolas Cage, Logan Marshall-Green, Timothy Olyphant, Scott Eastwood, Joely Richardson, Jaymes Butler, Ben Schnetzer, Lakeith Stanfield, Ben Chaplin, Edward Snowden
Guió:  Kieran Fitzgerald, Oliver Stone. Obra: Luke Harding
Música: Craig Armstrong, Adam Peters
Fotografia: Anthony Dod Mantle