dimarts, 20 de maig del 2008

(2) El Orfanato [2007]

El orfanato és una pel.lícula que agafa retalls dels gèneres de suspens i de misteri. De fet -i cenyint-nos al cinema espanyol- és inevitable que vinguen a la memòria referències com Los otros de Amenabar, o en alguns moments de ¿Quién puede matar a un niño? de Ibañez Serrador. No obstant això, l´ús en determinants moments d´un hàbil guió -molt intel.ligent el joc proposat pels xiquets- i la bella factura visual fan que el film mantinga en suspens l´atenció de l´espectador.
La història juga entre la fantasia infantil i la màgia de la muller envers allò no terrenal, la qual cosa entra en confrontació amb el caràcter empíric del marit.
Des de l´arrancada fins a la meitat, el film mostra les seues millors virtuts. Si bé, a partir d´ahí encara que manté el seu interés, el relat va desunflant-se a poc a poc -amb alguns moments introduïts amb calçador- fins a arribar a un final una mica decebedor.
Cal destacar la gran interpretació de Geraldine Chaplin en el paper de mèdium. Belen Rueda, resulta convincent com a protagonista, amb un personatge que té una clara vinculació amb el Peter Pan de Barrie (per cert, no sé si és un plagi o un homenatge al Hook de Spielberg, però l´escena quan la xiqueta cega acarona la cara de Laura i descobreix -malgrat que s´ha fet gran- la seua identitat es totalment calcada a la del film de l´esmentat director).
Aquesta meritòria cinta de J.A Bayona va ser elegida per a representar a Espanya per a la cerimònia dels Oscars, tanmateix va ser exclosa per l´Academia. De totes maneres, el treball del seu director, que ja havia fet algun que altre destacat curtmetratge, és totalment prometedor.

EL ORFANATO. 2007. Esp. Color
Direcció: Juan Antonio Bayona
Intèrprets: Belén Rueda, Geraldine Chaplin, Roger Príncep, Fernando Cayo, Mabel Rivera, Montserra Carulla, Andrés Gertrudix, Edgar Vivar
Guió: Sergio G. Sanchez
Fotografia: Oscar Faura
Música: Fernando Velásquez