divendres, 28 d’agost del 2020

(4) TRAINSPOTTING, de Danny Boyle (1996)

 Interessant tractament de la drogodependència
Amb una estètica innovadora Danny Boyle se submergeix en els suburbis d'Edimburg per tractar el tema de la drogodependència d'una manera tan original que s'introdueix en el mateix interior dels protagonistes. El film relata la història d'un grup de joves, mancats d'al·licient, la premissa central de la qual és l'ús de la droga.
La filosofia de vida de Mark, el seu protagonista, s'allunya dels estàndards esclavitzadors que ens dicta la societat, és a dir; estudis, família, treball, fills, hipoteques, pagaments, responsabilitats..., (més o menys la síntesi que els Goodfathers realitzen en "Birth, School, Work, Death"). Amb aquesta actitud, es nega rotundament a entrar a la deteriorada "roda de la vida".
L'escena reflecteix encertadament el problema de la dependència psicològica i fisiològica de les drogues, cosa que obliga a preguntar-nos què ofereix la societat perquè la joventut -de qualsevol època- no trobe motivacions suficients, diferents i saludables. Aquesta interessant proposta d'anàlisi desemboca en el mestratge tècnic de Boyle a l'hora de combinar moments còmics amb situacions realment dures (la cruel mort de l'infant) i al seu excel·lent ús oníric de les imatges representant l'efecte de l'heroïna. Tot això, unit a la seua hàbil selecció de la banda sonora, fan de Trainspotting una de les pel·lícules més importants de la dècada dels noranta.

TRAINSPOTTING. 1996. Regne Unit. 90 Min. 
Direcció: Danny Boyle
Intérpretes: Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller, Ewen Bremner, Kelly MacDonald, Kevin McKidd, Peter Mullan, James Cosmo, Eileen Nicholas, Susan Vidler, Pauline Lynch  
Guió: John Hodge (Novela: Irvine Welsh)
Música: Diversos intèrprets
Fotografia: Brian Tufano

T2: Trainspotting 2 (2017), Yesterday (2019)