diumenge, 14 de gener del 2024

(2) OPPENHEIMER, de Christopher Nolan (2023)

Inteligència mortal
Aquesta és la complexa història del físic nord-americà J. Robert Oppenheimer, al capdavant del Laboratori de Los Álamos i del projecte Manhattan que va desembocar en la invenció de la bomba atòmica. 
La fixació americana amb el comunisme (la caça de bruixes), la repercussió de la invenció de la bomba atòmica, les contradiccions del personatge principal i del mateix govern americà (aliatamb els russos contra els nazis, però alhora amb interessos ocults), la relació d'Oppenheimer amb Einstein (fantàstiques les seqüències de les seues converses), el seu compromís per ajudar la república espanyola... Són tots elements que van circulant al llarg de la narració. Fragments de vida i paradoxes humanes que el director fusiona amb encert al llarg del metratge. 
Podríem dividir aquesta pel·lícula en dos apartats. El primer seria el treball purament tècnic que, des d'un punt de vista cinematogràfic i visual, genera imatges a la pantalla. El segon seria la profunditat psicològica dels personatges. Tots dos són dos aspectes fílmics que, segons la meua opinió, han d'avançar de manera conjunta en el desenvolupament de l'obra. En realitat, en aquest cas, Chistopher Nolan no descuida cap dels dos. Ara bé, la cinta destaca especialment per la seua impecable factura visual i, encara que sí que aborda el dilema moral d'Oppenheimer sobre la bomba atòmica i les relacions amb la seua parella i companys, s'hi troba a faltar una anàlisi de més profunditat en l'estudi dels protagonistes
En definitiva, una cinta didàctica, amb apunts molt interessants i per reflexionar (és estremidor quan es plantegen les possibilitats devastadores per al món —remotes, però possibilitats al capdavall— de la bomba atòmica). Tot i això, hi ha factors que juguen en contra, com són el seu excessiu metratge (molta ornamentació que s'hagués pogut reduir) i la manca d'un contingut més reflexiu.
 
OPPENHEIMER. 2023. Estats Units. Color. 180 Min
Direcció: Christopher Nolan
Intèrprets: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Kenneth Branagh, Josh Hartnett, Jack Quaid, Rami Malek, Dane DeHaan, Michael Angarano, Benny Safdie, Matthew Modine, David Krumholtz, Dylan Arnold, Alden Ehrenreich, Olli Haaskivi, Gary Oldman, Olivia Thirlby, Tony Goldwyn, Casey Affleck
Guió: Christopher Nolan. Llibre: Kai Bird, Martin J. Sherwin. Biografia sobre: J. Robert Oppenheimerq
Música: Ludwig Göransson
Fotografia: Hoyte van Hoytema