dimarts, 30 de gener del 2024

(3) ELS TRES LLUMS, de Fritz Lang (1921)

Mort versus amor
"L'amor és més poderós que la mort", així glossava "Terry's Song", l'emotiva lletra de la cançó de Bruce Springsteen. Sembla mentida, però ací, on estem, flueixen energies capaces de fer front a allò que ens és desconegut. Sentiments, passions i emocions que s’atreveixen a connectar, coordinar i perdurar eternament fins a la nostra desaparició. 
Intriga, acció —fins i tot moments còmics— al costat de les interessants reflexions amb les aparicions de la mort (evident influència posterior en el Seté Segell de Bergman) fan d'aquest film un element innovador i grat de veure. I és que "Els tres llums" és un gran espectacle visual on apareix la confrontació entre l'amor i la mort. Una mort que està farta de jugar sempre amb el rol d'emissari de les desgràcies alienes i que, en aquesta faula, dóna la possibilitat de demostrar si eixe sentiment tan fort que experimentem les persones pot acabar victoriós. 
L'atmosfera ombrívola —que aguaita junt amb els clarobscurs— tenyeix el metratge d'una tensió que ens acompanya fins al darrer minut, on es demostra la màxima del Boss. Per a gaudir.
 
DER MÜDE TOD. 1921. Alemanya. Blanc i Negre. 105 Min.
Direcció: Fritz Lang
Intèrprets: Lil Dagover, Walter Janssen, Bernhard Goetzke, Hans Sternberg, Max Rückert, Max Adalbert, Wilhelm Diegelmann
Guió: Fritz Lang, Thea von Harbou
Música: Giuseppe Becce
Fotografia: Bruno Mondi, Erich Nitzschmann, Herrmann Saalfrank, Bruno Timm, Fritz Arno Wagne