dilluns, 20 d’octubre del 2008

(4) Paul McCartney "Ram" [1971]

Després de la dissolució de The Beatles, McCartney va composar un fascinant segon LP on mostra totes les seues millors virtuts. En aquest disc es reivindica la figura de Paul com a excel.lent autor de melodies i com a un dels millors músics contemporanis.
Una combinació de rock, pop i sinestèsia que captiva a l’oient des que sonen les primeres notes de “Too many people”. Melodies genials amb un prodigiós joc vocal (a destacar la col.laboració de Linda) com “Dear Boy”, “Heart of the country”, “Long haired lady”, “Ram on” (sobrenom de Paul en la seua etapa alemanya d´Hamburg) ,“The back seat of my car” -una mena de “Golden slumber”- i la magnífica “Uncle Albert / Admiral Halsey”, que és una suite harmoniosa i surrealista amb interludi incorporat. Peces de rock pur com “Smile away” i “3 legs”, i una superba “Moonkberry moon delight” on Mccartney ensenya una vegada més al món que es un extraordinari vocaliste, capaç de cantar una cançó melodiosa per a després, de sobte, passar-se a un rock intens o, com en aquesta -amb la seua veu esgarrada- reforçar i emfatitzar la sonoritat de l’harmonía.
Molt s’ha dit de les disputes entre Lennon i McCartney a propòsit del disc. Poc importa si aquest últim era capaç de gestar obres de la qualitat de Ram.
Valoració: 3,66