dilluns, 27 d’octubre del 2008

(3) CHE, EL ARGENTINO, de Steven Soderbergh [2008]

Invitació a la reflexió
Steven Soderbergh afronta aquest projecte que comença en la gènesi de la revolució cubana (trobada del Che i Fidel Castro) i el seu posterior desenvolupament, intercalant imatges -a manera de fals documental- de la seua cèlebre intervenció a l'ONU.
El film ens presenta a la figura d'Ernesto Guevara com un home compromès amb la causa Llatinoamericana. D'entre les múltiples lectures que ens ofereix l'obra, una podria ser aquesta: Què pot haver-hi a la ment d'una persona per a comprometre's amb el món, per a renunciar a totes les motivacions individuals i sacrificar tota una vida en benefici d'un col·lectiu tan summament gran com és la humanitat? I és que, mes allà de la polèmica que puga suscitar la figura del Che, és evident que aquest tipus de film resulta totalment necessari. Des d'un punt de vista cinematogràfic no han proliferat pel·lícules que aborden aquest personatge a més de que el coneixement d'un ser tan complex esdevé absolutament didàctic i instructiu.
En definitiva el treball de Soderbergh, valent i arriscat, ens ajuda a reflexionar, a despertar la nostra consciència i qüestionar una manera de vida actual -controlat per uns pocs pertanyents a les més altes esferes- tan egoista, materialista i competitiu. Com respon el guerriller (magnífica la interpretació de Benicio del Toro) en l'entrevista a la periodista nord-americana: “Encara que li puga semblar ridícul, un revolucionari vertader està guiat per grans sentiments d'amor: amor a la humanitat, amor a la justícia i amor a la veritat".

CHE, EL ARGENTINO. 2008. USA-FRA-ESP. Color
Direcció: Steven Soderbergh
Intèrprets: Benicio del Toro, Demián Bichir, Santiago Cabrera, Elvira Mínguez, Julia Ormond, Jorge Perugorría , Edgar Ramírez , Victor Rasuk, Armando Riesco , Catalina Sandino Moreno, Rodrigo Santoro , Unax Ugalde , Yul Vázquez
Guió: Peter Buchman; inspirat en "Pasajes de la guerra revolucionaria" d´Ernesto "Che" Guevara.
Fotografía: Peter Andrews
Música: Alberto Iglesias