divendres, 19 d’abril del 2019

(4) EL NOM DE LA ROSA, de Jean-Jacques Annaud (1986)


Tot un clàssic
Jean Jacques Annaud, amb dots de gran artesà, dirigeix amb absoluta mestria aquesta impecable adaptació de la novel·la d'Umberto Eco. La hipocresia, vestida de redemptora de les urpes del diable, circulava lliurement en una època en què el poble estava sotmès als capritxos d'eixa immensa minoria que suposava el poder clerical. A través d'un interessant relat de misteri, l'obra mostra el fanatisme religiós contraposat a la raó lògica on altres ordes religioses professaven idees que, sense allunyar-se del seu amor a Déu, buscaven una societat més justa i igualitària. 
Al metratge, de manera subtil, subjau una emocionant visió de l'amor i del desig sexual, cosa que batega en el seu desenvolupament com un concepte vital i, especialment, humà. 
Aquest bellíssim film desprèn una brillant atmosfera que s'introdueix en l'ànima de l'espectador. Les peces d'engranatge del seu guió i posada en escena encaixen a la perfecció en cadascuna de les seqüències. Això es reforça encara més per la impactant interpretació de Sean Connery: eterna, emblemàtica, supèrbia i important. Al llarg dels anys El nom de la rosa s'ha convertit en tot en clàssic; atenció al seu memorable i inesborrable final. Pera gaudir i visionar al llarg de la nostra existència.

EL NOM DE LA ROSA. 1986. França - Itàlia - Alemanya. Color. 
Direcció: Jean-Jaques Annaud
Intèrprets: Sean Connery, Christian Slater, F. Murray Abraham, Michael Lonsdale, Valentina Vargas, Ron Perlman, Feodor Chaliapin Jr., William Hickey, Volker Prechtel, Leopoldo Trieste, Helmut Qualtinger, Elya Baskin, Michael Habeck, Urs Althaus, Vernon Dobtcheff, Andrew Birkin
Guió: Andrew Birkin, Gérard Brach, Howard Franklin, Alain Godard (Novel·la Umberto Eco)
Fotografía: Tonino Delli Colli
Música: James Horner