dissabte, 18 de gener del 2020

(3) DOLOR Y GLORIA, de Pedro Almodóvar (2019)

 Fer les paus amb la vida
S'arriba a un moment en les nostres vides que necessitem parar-nos a pensar sobre com ha sigut la nostra existència: quines culpes guardem en el nostre interior i quines coses encara no hem solucionat. Quines són, doncs, les nostres circumstàncies actuals que estan conformades pel nostre passat?
Pedro Almodóvar realitza una interessant aproximació a tot això a través d'una minuciosa observació de les afeccions humanes. El seu protagonista, Salvador, és un director de cinema mancat d'inspiració i motivació. Afligit de xacres físiques i, especialment, psíquiques, realitza un exercici d'anàlisi de la seua vida i decideix recórrer a elements tan nocius com l'heroïna per pal·liar el seu dolor. Una trobada atzarosa amb un anterior amant li farà reaccionar i intentar esmenar un camí que el portava irremeiablement cap a l'autodestrucció.
La cinta, a part de la seua innegable profunditat, va acompanyada d'una factura tècnica impecable que ajuda a reforçar tot allò que vol transmetre. Així, es nota la mà de José Luis Alcaine en la fotografia i d'Alberto Iglesias en la música. La posada en escena, disseny i vestuari porta la marca peculiar, original i indeleble del realitzador manxec, cosa que el fa únic a l'hora d'identificar el seu cinema.
El director realitza, des de la maduresa (amb el seu transsumpte personatge) una tendra i subtil mirada cap a la infància i a la relació maternofilial, amb llocs, persones i successos que, encara que aparentment nimis, han tingut una enorme influència en el seu desenvolupament posterior. Amb això el film ens parla d'una manera poètica, nostàlgica -però al mateix temps esperançadora- del llarg recorregut que suposa la nostra trajectòria vital: amb les seues alegries i penes, amb les seues llums i les seues ombres, però, sobretot -tal com resa el títol de la pel·lícula- amb el seu dolor i la seua glòria.

DOLOR Y GLORIA. 2019. Espanya. Color. 108 Min.
Dirección: Pedro Almodóvar
Intèrpretes: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Penélope Cruz, Leonardo Sbaraglia, Julieta Serrano, Nora Navas, Asier Flores, César Vicente, Raúl Arévalo, Neus Alborch, Cecilia Roth, Pedro Casablanc, Susi Sánchez, Eva Martín, Julián López, Rosalía, Francisca Horcajo
Guió:  Pedro Almodóvar
Música: Alberto Iglesias
Fotografia: José Luis Alcaine