diumenge, 26 de gener del 2020

(3) EL DECLIU DE L'IMPERI AMERICÀ, de Denys Arcand (1986)

  Hipocresía d'alta societat
Dels nostres pensaments als nostres actes hi ha un abisme. Lamentablement no posseïm, almenys en el temps present, cap dispositiu tecnològic que ens permeta observar els desitjos o propòsits de les persones a través d'un monitor. Creiem conéixer als altres, però en realitat no és així. Què s'amaga, doncs, en l'interior dels éssers humans? Culturalment la societat modela els individus i el que en un principi és desinhibició i sinceritat esdevé en repressió i hipocresia. I això és, precisament, el que ressalta en aquest film de Denys Arcand: la falsedat instal·lada en les altes esferes econòmiques i intel·lectuals, com més alta és la classe social més hipocresia trobarem.
El mèrit que subjau en la història que ens proposa el director canadenc —a més de mostrar sense embuts el nostre egoisme i inclinacions més ocultes— rau en la manera que despulla l'ànima dels personatges. Uns actes que es poden extrapolar a altres àmbits de la nostra societat i que demostren la pobra autenticitat de la nostra espècie: aquest decliu que addueix en el seu llibre la professora.
És suggestiu també l'anàlisi que realitza sobre la sexualitat amb els seus fantàstics diàlegs i interessants reflexions. Cal retreure algun comentari desafortunat pel que fa a la pederàstia i la sida (eren els anys vuitanta), però, l'obra destaca pel seu universal plantejament sobre els aspectes psicològics i socials de la civilització occidental .

LE DÉCLIN DE L'EMPIRE AMÉRICAIN. 1986. Canadà. Color. 101 Min.
Direcció: Denys Arcand
Intèrprets: Dominique Michel, Dorothée Berryman, Louise Portal, Geneviève Rioux, Pierre Curzi, Rémy Girard, Yves Jacques, Daniel Brière
Guió:  Denys Arcand
Música: Françoise Dompierre
Fotografia: Guy Dufaux