dilluns, 20 de gener del 2020

(4) PARÀSITS, de Bong Jong-ho (2019)

 Qui sòn realment els paràsits?
El fet més destacable de la proposta de director sud-coreà és la seua capacitat per controlar el ritme narratiu en cadascuna de les seues seqüències. Així, la trama té els seus moments de cinema social, drama, suspens, comèdia (humor negre) i acció que es van escampant de diferents formes fins a configurar una pel·lícula absolutament sorprenent. A part de, com hem comentat, amalgamar diferents gèneres, el film té nombroses lectures en les que s'extreuen conclusions molt interessants sobre la vida mateixa. D'esta manera, les condicions infrahumanes en què viuen els components de la família protagonista —al costat del marit de l'anterior empleada (amagat al subsòl de l'edifici després de ser assetjat pels seus creditors)— denoten una classe social desfavorida que contrasta amb l'acabalada família que acull, per engany, als seus suposats treballadors. A partir d'ací sorgeixen les estratagemes i l'ètica individual per a poder sobreviure.
Si bé a l'obra es denuncien clarament les desigualtats econòmiques, el realitzador juga amb això per crear un fresc ple de contradiccions humanes. D'aquesta manera, el públic assistent no sap amb qui empatitzar ja que és difícil detectar algun àpex d'humanitat en els personatges (especialment en la família pobra que recorda en alguns aspectes a Viridiana de Buñuel).
Paràsits és una història de picaresca en la qual es conjuguen variades volicions de l'ésser humà: l'amor, la supervivència i l'egoisme. Però sobretot és un autèntic esclafit —fascinant combinació de factura tècnica i narrativa— i una lliçó de bon cine de la mà d'aquest suggestiu i peculiar realitzador. El seu títol és realment suggerent i condueix a preguntar-nos: qui són realment els paràsits? Per a reflexionar.

GISAENGCHUNG. 2019. Corea del Sur. Color. 132 Min.
Direcció: Bong Jong-ho
Intèrprets: Song Kang-ho, Lee Seon-gyun, Jang Hye-jin, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-sik, Park So-dam, Park Seo-joon, Lee Jeong-eun, Park Keun-rok, Hyun Seung-Min, Andreas Fronk
Guió:  Bong Jong-ho, Jin Won Han
Música: Jaeil Jung
Fotografia: Kyung-Pyo Hong