dissabte, 22 de febrer del 2020

(2) O ELS TRES O NINGÚ, de Kheiron (2015)

 Independentment de l'atzar
L'atzar és una cosa que influeix en les nostres vides. Depenent del punt geogràfic exacte on naixem, trobem una sèrie d'obstacles o facilitats que fan que el nostre camí estiga més o menys aplanat. D'aquesta manera, és obvi que el context social intervé en el nostre desenvolupament. Amb tot, aquesta incidència pot ser modificada mitjançant la nostra fortalesa interior. La història vital de Hibat, introduïda en determinats moments històrics de la comunitat iraniana, reflecteix aquesta lluita intrínseca per superar les adversitats que l'atzar ens brinda. 
El protagonista, lluitador incansable per les llibertats humanes, passarà multitud de vicissituds per aconseguir tant la seua llibertat personal com familiar. En la línia del còmic de Marjane Satrapi "Persepolis", l'obra relata molt bé els diferents períodes polítics-socials amb la revolució de 1979 que va suposar la fi de la Dinastia Pahlavi i el seu Shah fins al desencís de l'Aiatol·là Khomeini. Finalment, l'exili, Paris i la recerca per un món millor a través dels treballs socials. 
Bon pols narratiu i encertades pinzellades de comèdia que contrasten amb el seu rerefons dramàtic. La pel·lícula està basada en una història real, la de la família del mateix director, els pares es van veure obligats a abandonar la seua terra natal, l'Iran, per emigrar a França quan ell era només un xiquet.

NOUS TROIS OU RIEN. 2015. França. Color. 102 Min.
Direcció: Kheiron
Intèrprets: Kheiron, Leïla Bekhti, Gérard Darmon, Zabou Breitman, Alexandre Astier, Kyan Khojandi, Arsène Mosca, Jonathan Cohen
Guió:  Kheiron
Fotografia: Jean François Hesgens