dissabte, 15 de febrer del 2020

(2) LES AVENTURES DE ROBINSON CRUSOE, de Luis Buñuel (1954)

  Una mirada a la soledat
L'exercici de la solitud és de vegades necessari en el gènere humà. Deixar un espai per a la introspecció on analitzar els nostres actes suposa una mena de bàlsam, un respir que ens permet poder executar la nostra llibertat individual. Moltes vegades acabem fastiguejats de suportar la toxicitat d'altres persones que ens saturen i atabalen amb les seues egoistes pretensions. Què passa, en canvi, quan estem privats de la companyia dels nostres semblants?
Luis Buñuel —utilitzant el seu Robinson Crusoe particular— tracta d'exposar un procés transitiu que va, des de l'experimentació intrínseca de gaudir d'una vida envoltada de possessions, fins a un altre mancant del que és material, físic i humà. El realitzador juga amb les estratègies i processos mentals que l'ésser humà ha d'utilitzar en aquest tipus de situacions límit.
Sorprén topar-se en la seua filmografia amb aquesta adaptació de la novel·la de Daniel Defoe. Una pel·lícula d'aventures no encaixa, a priori, amb el mestre del surrealisme. En realitat, es va tractar d'una pel·lícula d'encàrrec que el director aragonés va acceptar per les múltiples possibilitats que la història oferia pel que fa a la lluita per la supervivència del protagonista.
Malgrat el seu baix pressupost, l'obra enganxa des del primer minut, tot sent una interessant metàfora sobre l'aïllament, el desemparament i la soledat. Tampoc falten els seus tocs onírics i els seus suggeriments transgressors: la mirada pervertida de Crusoe cap a l'espantaocells amb vestit de dona i cap al "Divendres" transvestit, insinuant una subreptícia homosexualitat .  

ROBINSON CRUSOE. 1954. Mèxic. Color. 89 Min.
Direcció: Luis Buñuel
Intèrprets: Dan O'Herlihy, Jaime Fernández, Felipe de Alba, Chel López, José Chávez Trowe, Emilio Garibay
Guió:  Luis Buñuel, Hugo Buttler (Novel·la: Daniel Defoe)
Música: Anthony Collins
Fotografia: Alex Phillips
 
Crítiques de Luis Buñuel (clicar en aquest mateix enllaç per a llegir-les): 
Los Olvidados (1950), El Río y la Muerte (1955), La Via Láctea (1969), Tristana (1970), El Fantasma de la Libertad (1974)