dissabte, 30 de maig del 2020

(2) LA MAMI, de Laura Herrero Garvín (2019) - "D'A Film Festival Barcelona 2020" - Sección "Talents"

  Ballar i beure
Drama realista sobre el cabaret "Barba azul", situat a la ciutat de Mèxic, on les xiques es lloguen per a ballar i donar companyia als clients (treballadores socials o dames de companyia, tal com diu Olga, La Mami, davant la pregunta de si són putes).
Treball valent i arriscat pel qual, a través de l'objectiu de càmera, despulla els secrets que es couen en eixos ambientes tan sòrdids. Els personatges parlen, la Mami (exballarina també), prop d'elles, les guia i les ajuda psicològicament. I és que darrere de tot això s'amaga la injustícia universal de l'esclavitud davant del poder patriarcal.
La funció de les ballarines és ballar i beure, tot corrent el perill de ser denigrades i de malbaratar la seua salut per la incessant ingesta d'alcohol i tot això, a canvi d'un ínfim benefici. Tanmateix, tot serveix per a tapar els drames de cadascuna: en aquest cas, Priscila, ha de pagar el tractament del seu fill amb càncer i és per això que necessita el treball. Dones fortes, lluitadores i admirables que es mouen por causes nobles i que han de suportar atropellaments morals per a sustentar i salvar els seus éssers estimats.
Per últim, assenyalar que en el seu conjunt es ressent un poc pels enquadraments fixos, el seu ritme excessivament pausat i les repeticions, cosa que fa que l'espectador se senta a voltes com deslligat. No obstant això, cal valorar molt positivament la proposta de reivindicació i homenatge d'aquest estimable documental.

LA MAMI. 2019. Mèxic. Color. 80 Min. 
Direcció: Laura Herrero Garvín
Intèrpretes: Personatges del documetnal
Guió: Laura Herrero Garvín
FotografIa: Laura Herrero Garvín