dissabte, 5 de febrer del 2022

(3) VAMPYR (1932), de Carl Theodor Dreyer

La por està a la nostra ment
Vampyr pot arribar a ser desconcertant en el sentit de veure unes imatges que ens porten constantment a la confusió. No obstant això, aquest element distorsionador és el seu estímul principal, ja que va en consonància amb l'atmosfera que dimana l'obra
Dreyer proposa —igual que eixe estat entre somni i vigília que experimentem quan no sabem si estem adormits o desperts—un film absolutament oníric amb pinzellades surrealistes i expressionistes. La seua captivadora imatgeria pictòrica que viatja a través de l'estremidora utilització de les llums i les ombres, ens condueix a una estranya sensació de desassossec i tensió. I és que, des dels primers compassos, ens identifiquem amb el protagonista, amb qui compartim l'afany per descobrir el terrorífic misteri que vaga al seu voltant. 
No sabem si tot allò que s'esdevé és fruit de la imaginació d'un cap obsessionat pels fenòmens sobrenaturals, si és real o, al contrari, inexplicable. Simplement, avancem al costat del personatge principal a través de la simbologia (dalla, moviments d'ombres...), dels pocs diàlegs i de la música urgent que reforça a cops d'efecte el sobresalt general. 
Un film a cavall entre allò comprensible i allò inintel·ligible, entre el cinema silent i el sonor (rodada inicialment com a muda, se li va afegir posteriorment els escassos diàlegs que conté), entre la realitat i la ficció, entre allò conscient i allò inconscient que, amb la seua innovadora proposta —una manera diferent d'afrontar el llenguatge fílmic, mostrant imatges a partir de la ment, pertorbada o no, del protagonista— ha influenciat granment en el cinema posterior. Estranya, diferent, hipnòtica i, especialment, atractiva per alguna de les seues escenes impactants (especialment la de l'enterrament d'Allan Grey.

VAMPYR - DER TRAU DES ALLAN GREY. 1932. Alemanya. Color. 68 Min.
Direcció: Carl Theodor Dreyer
Intèrprets: Julian West, Sybille Schmitz, Henriette Gérard, Albert Bras, Jane Mora, Maurice Schutz, Jan Hieronimko, Rena Mandel
Guió:  Carl Theodor Dreyer, Christen Jul. Novela: Joseph Sheridan Le Fanu
Música: Wolfgang Zeller
Fotografia: Rudolph Maté