dimecres, 6 de setembre del 2023

(3) QUAN EN HARRY VA TROBAR LA SALLY, de Rob Reiner (1989)

Amistat, sexe i amor
L'amistat entre dues persones de sexe oposat com és el cas de la pel·lícula (o també, amb independència del gènere, com potser en altres circumstàncies) que senten una atracció mútua o unilateral no és no impossible, però de vegades sí que és complicada. És quelcom que es pensa, però no se sol parlar. Tanmateix, dins del perill que puga implicar-hi, mai no s'hauria de renunciar a l'enriquidora experiència de comptar amb amistats amb diversitat de gènere i de pensament. No obstant això, el risc —beneit i bonic risc— sempre hi estarà present. 
La qüestió que planteja aquesta obra és molt interessant. Segur que tot aquell espectador que l'haja visionada l'haurà fet reflexionar. Doncs bé, jugant amb eixa premissa el director munta una comèdia condimentada de romanticisme, però que alhora hi conté consideracions profundes sobre les interrelacions humanes. Aquest film té la virtut de no ser una comèdia romàntica a l'ús i costum. Ans al contrari, el seu guió i la seua posada en escena no cau en sentimentalismes fàcils sinó que —malgrat el seu final, inexorablement, feliç—manté unes situacions i uns diàlegs molt intel·ligents i ben treballats. Amb un to predominadament americà —espais, ambients, música de swing i de jazz— When Harry Met Sally és una pel·lícula amb un caire peculiar per tots els elements que la componen, especialment pel seu guió i per la química de la parella actoral.
 
WHEN HARRY MET SALLY. 1989. Estats Units. Color. 96 Min
Direcció: Rob Reiner
Intèrprets: Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher, Bruno Kirby, Steven Ford, Lisa Jane Persky, Michelle Nicastro, Connie Sawyer
Guió: Nora Ephron
Música: Marc Shaiman
Fotografia: Barry Sonnenfeld