dijous, 1 de febrer del 2024

(2) TE ESTOY AMANDO LOCAMENTE, d'Alejandro Marin (2023)

Les coses estan canviant
Som a Sevilla l'any 1977 on la Llei de perillositat social és vigent i el simple fet de ser homosexual es considera un delicte. Als primers anys de la Transició és una odissea pertànyer al moviment LGTBI, i l'estigmatització és el denominador comú. Des de les institucions, des de les autoritats de l'Estat i des de la societat, el col·lectiu gai és constantment vilipendiat i humiliat. La injustícia està a l'ordre del dia i les persecucions per part d'un context patriarcal i masclista estan normalitzades. 
La cinta conta la història de Reme (magnífica la interpretació d'Ana Wagener), una mare tradicional i abnegada pel seu fill que pateix una metamorfosi personal en adonar-se de l'orientació sexual d'aquest. El guió se centra en el dit procés, però també en la determinació del fill per renunciar a les imposicions socials i perseguir els seus somnis. Reme s'involucrarà en el moviment LGTBI andalús (el qual comptarà amb l'ajuda d'un capellà progressista pertanyent al si de l'església). Això, i les reivindicacions dels protagonistes (els amics del fill) donen forma a una bella història de superació i justícia social. Estèticament, la pel·lícula està plena de colors que representa l'alegria d'aquest col·lectiu tan injustament marginat. Malgrat les traves i els obstacles en què es van trobar, van tenir la gosadia i l'energia suficient per a enfrontar-se a l'odi de les institucions i de les persones que les conformaven. Aquestes dificultats encara existeixen hui dia. Per això, és important continuar lluitant per aconseguir una igualtat plena. Com diu la pel·lícula: "la lluita d'aquestes persones va suposar una revolució tan necessària aleshores com ho és ara". Perquè les coses estan canviant".
 
TE ESTOY AMANDO LOCAMENTE. 2023. Espanya. Color. 107 Min.
Direcció: Alejandro Marin
Intèrprets: Ana Wagener, Omar Banana, Alba Flores, Jesús Carroza, Lola Buzón, Pepa Gracia, Manuel Morón, Mari Paz Sayago, La Dani, Oriol Vila
Guió: Carmen Garrido Vacas
Música: Nico Casal
Fotografia: Andreu Ortoll