diumenge, 14 d’abril del 2024

(3) ANATOMIA D'UNA CAIGUDA, de Justine Triet (2023)

Anatomia de les relacions humanes
Una caiguda —no sé sap si accidental o no— és la pedra filosofal que empenta als protagonistes d'aquest drama judicial a fer-se preguntes i a questionar. Perquè realment, a més de l'anàlisi per esbrinar un malastruc episodi, estem davant d'una anatomia relacional, un estudi psicològic que s'endinsa en la profunditat dels personatges. El xiquet, Daniel Maleski, ja ho deia en el juí: "... és com quan ens falten proves per a estar segurs de com succeeixen les coses, hem de mirar més enllà...". És, arran d'aquests fets, que la pel·lícula exposa diferents punts de vista i possibilitats. Aquesta proposta resulta molt atractiva per a l'espectador perquè, de certa manera, forma part d'un entramat humanista i intrigant.
Sandra Voyter, escriptora de professió, esdevé en la principal sospitosa després de l'estranya mort del seu marit, Samuel Maleski. De l'assumpte se'n fa càrrec Vincent Renzi, advocat de Sandra, amb el qual va tenir una història romàntica en el passat. Daniel Maleski, fill de Sandra i Samuel, va quedar cec després d'un accident, fet que va afectar la relació de la parella. 
Tota la trama gira al voltant d'aquests aspectes esmentats, i l'estructura del guió dissecciona cada circumstància, bo i fent conjectures per tal de tractar de lligar caps. I nosaltres, en qualitat d'espectadors tenim un repte, com un joc de tauler, com un cluedo on hem de resoldre un crim fent servir la deducció. En el judici, però, és quan s'hi posen totes les cartes sobre la taula. Amb els testimonis, els àudios i les converses que s'hi originen estem davant d'una trama fascinant. Uns que defensen la innocència i, altres la culpabilitat (com l'implacable fiscal del cas— que intenta convéncer al tribunal que la mort de Samuel no va ser pas un accident, sinó un assassinat a càrrec de Sandra).
Emocions, sentiments de culpa, suïcidi, procés analític i observació metòdica. No hi queda res al marge. Els diàlegs i les reflexions són d'una gran profunditat i la conversa (recollida en l'àudio) per part del matrimoni em sembla magistral, així com la interpretació de Sandra Hüller. Excel·lent film.
 
ANATOMIE D'UNE CHUTE. 2023. França. Color. 150 Min.
Direcció: Justine Triet
Intèrprets: Sandra Hüller, Samuel Theis, Swann Arlaud, Jehnny Beth, Saadia Bentaïeb, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Camille Rutherford, Anne Rotger, Sophie Fillières, Pierre-François Garel, Vincent Courcelle-Labrousse
Guió: Arthur Harari, Justine Triet
Música: Diferents autors
Fotografia: Simon Beaufils