dimecres, 17 d’abril del 2024

(1) HISTÒRIES EXTRAORDINÀRIES, de Roger Vadim, Louis Malle y Federico Fellini (1968)

Ineficaces pinzellades
Potser tinc la culpa jo com a espectador. Després de tants anys llegint els relats de Poe i devorant els films de sèrie B de Roger Corman, potser el meu subconscient no anava a permetre cap aproximació diferent de les històries de l'autor bostonià. No ho sé. El que sí que sé és que aquesta pel·lícula —dividida en tres episodis de quaranta minuts cadascun— de tribut a Edgar Allan Poe no m'hi ha arribat, encara més, m'he sentit indiferent cap a les seues imatges i, en conclusió, m'ha decebut. Tot això sense perjudici de reconéixer el mèrit dels tres directors: Vadim, Malle i Fellini en el seu intent de donar una nova pinzellada al romanticisme fosc de l'escriptor.
"Metzengerstein" de Roger Vadim, és una desencertada adaptació on no funciona ni el pretés toc eròtic pervers ni els seus intents pseudosurrealistes del director francés (l'únic a ressaltar és la seua encertada música de tensió). El resultat és un atac frontal a l'esperit de l'obra de Poe. (0)
"William Willson", de Louis Malle, és una correcta versió en què Malle juga amb l'element del doppelgänger (vocable alemany que defineix el doble fantasmagòric) amb un halo poètic i ombrívol de la consciència i la moral del protagonista. (2)
Finalment, a "Tobby Dammit", de Federico Fellini com bé anuncia a l'inici de l'episodi, és una versió lliure del relat. És interessant observar el contrast existent entre la tenebrositat de Poe barrejada amb el segell personal fílmic de Fellini que, al contrari que Vadim, té uns resultats mitjanament satisfactoris. Funciona més com a espectacle que una altra cosa. (2)

HISTOIRES EXTRAORDINAIRES. 1968. França. Color. 121 Min. 
Direcció: Federico Fellini
Intèrprets: Jane Fonda, Peter Fonda, Alain Delon, Brigitte Bardot, Terence Stamp, Salvo Randone 
Guió: Federico Fellini, Louis Malle, Roger Vadim, Bernardino Zapponi, Clement Biddle Wood, Daniel Boulanger, Pascal Cousin. Historias: Edgar Allan Poe
Música: Diego Masson, Jean Prodromidès, Nino Rota
Fotografia: Tonino Delli Colli, Claude Renoir, Giuseppe Rotunno

Crítiques de Fellini (clicar en aquest enllaç per a llegir-les)