dissabte, 6 d’abril del 2024

(4) MADAME DE..., de Max Ophüls (1953)

   L'amor en la societat aristòcrata
Aquest interessant film té un bon grapat d'aspectes a destacar. Ara bé, el que més crida l'atenció és la seua admirable capacitat per a sorprendre'ns. Si al principi podem pensar que estem davant d'una comèdia d'embolics, a poc a poc ens adonem que es tracta d'una metamorfosi constant fins a abastar el seu tràgic final.
La força captivadora de la seua narració es convé perfectament amb una refinada posada en escena. Així les coses, l'elegància i les formes exquisides dels protagonistes es contradiuen amb uns actes que només fan que amagar unes volicions allunyades dels costums socials establerts.
Contextualitzat a finals de segle XIX, període de la Belle Époque, el triangle que formen Charles Boyer, Danielle Darrieux i Vittorio De Sica —així com les seues interpretacions— és absolutament fascinant. Louise i André són una parella, freda, que es respecten però no es volen: dormen en llits separats i en són conscients d'una infidelitat mútua. Per altra banda, Fabrizio, el diplomàtic italià passa de ser una persona impertorbable a comportar-se com un jove enamorat. Entre Louise i Fabrizio flueix un amor pur que es palpa en l'ambient, sense necessitat de paraules (l'escena dels vals inacabable). En definitiva, són peces que encallen perfectament en una atmosfera farcida de bones maneres, riquesa i (falsa) cortesia que el director les va movent al seu desig, al costat d'un molt intel·ligent joc de metàfores (les arracades).
Max Ophüls demostra que és un autèntic mestre a l'hora de fer rodar el mecanisme d'un llenguatge cinematogràfic —fantàstics moviments de càmera, excelsa ambientació i una estudiada minuciositat— difícil de veure i igualar hui en dia.

MADAME DE... 1953. França. Blanc i negre. 102 Min.
Direcció:  Max Ophüls
Intèrprets: Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica, Jean Debucourt, Jean Galland, Lia Di Leo, Mireille Perrey, Paul Azaïs, Hubert Noël, Claire Duhamel
Guió:  Max Ophüls, Marcel Achard, Annette Wademant. Novela: Louise de Vilmorin
Música: Georges Van Parys, Oscar Strauss
Fotografia: Christian Matras