dimecres, 18 de desembre del 2019

(3) PELL DE SERP, de Sidney Lumet (1960)

Embós emocional
Sidney Lumet aconsegueix, amb aquest film, un encertat reflex del drama humà a través d'una profunda anàlisi psicològica dels personatges. Així, en la història apareixen diferents figures amb diferents motivacions condicionades pel seu context (ubicat en un opressiu paisatge meridional) i per les seues circumstàncies personals: caracterologia, traumes, relacions maritals, alcoholisme, anhel per aconseguir la redempció, edat, físic i interrelació generacional. Brandon, Woodward i Magnani formen un triangle que lluita en un univers complex per trobar la seua identitat i sortir de l'atzucac emocional en què es troben immersos. 
D'aquesta manera, Lady Torrance pugna per desmarcar-se del seu xoc afectiu i del despotisme conjugal, Val Xavier —el protagonista— busca l'alliberament del seu passat i Carol —desarticulada per l'alcohol— intenta seduir Val per aconseguir una remissió de la seua asfixiant vida. Al voltant, a més, pul·lulen grotescs personatges: veritables abusadors de poder que l'executen a través de les prerrogatives de l'"imperi de la llei" i de la instrumentalització de la societat patriarcal. 
Dels seus actes, apareixen víctimes: éssers humans anul·lats pel pes del jou dels seus botxins (marits), com la senyora Vee Talbot
No hi falta la denúncia al racisme i la xenofòbia (crema de restaurant italià per servir menjar a negres)..., traduït en una ideologia feixista no gaire allunyada a la de l'actual president nord-americà.  
 
THE FUGITIVE KIND. 1960. Estats Units. Blanc i Negre. 119 Min
Direcció: Sidney Lumet
Intèrprets: Marlon Brando, Anna Magnani, Joanne Woodward, Maureen Stapleton, R.G. Armstrong, Victor Jory, Madame Spivy, Virgilia Chew, Ben Yaffee
Guió: Tenessee Williams, Meade Roberts (Novela: Tenessee Williams)
Música: Kenion Hopkins
Fotografia: Boris Kauffman