dissabte, 14 de desembre del 2019

(4) LA SAL DE LA TERRA, de Herbert J. Biberman (1954)

  Get up, Stand up for your Rights!
La lluita per dignificar els drets de les persones treballadores ha estat una constant al llarg de la història. L'opressió exercida des del poder establert per explotar, aixafar i discriminar les classes més desfavorides sempre ha contrastat amb el concepte utòpic d'igualtat: una espècie d'Ítaca on totes les víctimes de la desprotecció volen arribar.
La Sal de la Terra es va abraçar a aquesta militància i és per això que va ser un film maleït i perseguit perquè va fer trontollar els fonaments del capitalisme. El senador McCarthy es va encarregar de col·locar a la "llista negra" a diferents components de la cinta (el director i l'actor Will Geer, entre d'altres) en la seua caça de bruixes contra ciutadans americans acusats de comunistes.
Els mèrits d'aquesta obra se centren en una interessant utilització del fals documental on apareixen actors professionals i no professionals, la major part dels últims van ser els vaguistes que van dur a terme la mobilització real en la qual es va basar el guió. 
Un element innovador en la pel·lícula és la seua adhesió al feminisme. Les dones prenen un protagonisme crucial en la història, així doncs, aprofitant la conjuntura, clamen també per la igualtat de drets amb els homes. Apareix aleshores una denúncia al masclisme regnant, ja que aquestes es troben amb l'oposició dels seus marits (intel·ligent denúncia en equiparar l'actuació de les autoritats per aplacar als piquets, amb la dels cònjuges per avortar la participació femenina).
El film de Biberman és una clara crida a la mobilització de la ciutadania, un treball didàctic que remou consciències i amb un clar objectiu per dur a terme una metamorfosi en el nostre cervell (de la mateixa manera que als miners quan se n'adonen de la importància de la igualtat amb les dones). El seu missatge és que evitem la indefensió i que ens preparem per a la lluita: ens poden treure la terra, els nostres drets, però no la nostra dignitat, no la sal de la terra.
.
SALT OF THE EARTH. 1954. USA. Blanc i negre. 95 Min.
Direcció: Herbert J. Bibermant
Intèrprets: Juan Chacón, Will Geer, Rosaura Revueltas, Mervin Williams, Frank Talavera, Clinton Jencks, Virginia Jencks
Guió:  Michael Wilson
Música: Sol Kaplan
Fotografia: Rodrigo Prieto