dimecres, 8 de desembre del 2021

(3) MISSING (1982), de Costa-Gavras

Contra la impunitat
Basada en fets reals, Missing explica la història de Charles Horman, torturat i assassinat per la seva condició d'esquerrà i pel seu coneixement del rol que exercia, tant l'exèrcit xilè com l'administració USA, en el pla per atemptar contra el govern legítim d'Allende . El film recrea la tensió que es vivia en aquells moments amb imatges del toc de queda i dels mètodes expeditius dels militars. La recerca sense eficàcia per part de la seva dona per trobar-lo, juntament amb l'arribada del seu pare des d'Amèrica, conformen un interessant exercici d'indagació i investigació després de la indiferència del consolat americà. 
El pare manifesta un cert retret cap a l'actitud del fill pel que fa a perseguir causes perdudes. Segons el seu criteri, el seu compromís amb el bé comú i la seva perillosa integració en batalles "alienes" eren aspectes que no li incumbien res i que podien portar-lo a patiments innecessaris. No obstant això, a mesura que avança la trama s'hi produeix en elluna transformació a través de les investigacions i, especialment, en adonar-se de la connivència del govern del seu país al cop d'Estat perpetrat pel General Pinochet. 
Edmun Horman contindrà i farà el necessari per trobar el seu fill i instrumentalitzarà (utilitzo la paraula sense connotacions pejoratives) la seva batalla com a bandera de la dignitat dels seus i de la justícia universal. 
L'explicació als títols finals són demolidors, Costa-Gavras realitza una didàctica i interessant denúncia de la desraó. Missing és un film necessari contra la impunitat. Fantàstic Jack Lemon al paper del pare.

MISSING. 1982. Estats Units. Color. 122 Min.
Direcció: Costa-Gavras
Intèrpretes: Jack Lemmon, Sissy Spacek, Melanie Mayron, John Shea, Charles Cioffi, Richard Bradford, Janice Rule, David Clennon, Jerry Hardin, Martin Lasalle
Guió: Donald E. Stewart, Costa-Gavras. Novela: Thomas Hauser
Música: Vangelis
Fotografia: Ricardo Aronovich