diumenge, 26 de desembre del 2021

(5) LA CIUTAT NUA (1948), de Jules Dassin

Pel·lícula total
Podria catalogar aquest treball de Jules Dassin com una pel·lícula total perquè aglutina, tot i que predomina la investigació policial com a (bon) cinema negre que és, diferents gèneres que van abocant-se i amagant-se en el desenvolupament de la trama. Així; drama, comèdia, tragèdia, suspens, misteri i romanticisme es convenen per tal de donar solta a una narrativa gratament àgil I amb un ritme frenètic que deixa en alerta constant l'interés de l'espectador. 
Destaca també en el film una sorprenent senzillesa perquè, a manera de fals documental, la càmera trau profit dels espais de Nova York. D'aquesta manera podem gaudir i assolir la quotidianitat natural de la seua gent que es mou pels seus carrers. També, la cinta mostra una fresca espontaneïtat amb les explicacions i la veu en off del seu productor, el qual actua com a narrador omniscient dels esdeveniments. I al rerefons es mantenen les necessitades humanes; les seues qualitats, les seues motivacions, la trapelleria, la corrupció, l'amor als fills o, tal com mostra Ruth Morrison, la seua abnegació (envers l'astuciós Frank Niles). 
Com deia al principi d'aquesta crítica, torne a insistir en el seu adjectiu total. Tothom s’identificarà amb els seus personatges: l'astúcia de l'inspector Muldoon, la perseverança del jove Don Taylor (una relació entre ambdós amb molta química que frega la cosa paternofilial), els patiments dels pares de l'assassinada, el metge i el seu abatiment... Un seguit de situacions, d'enquadrats i imatges i de fabulosos tocs de comèdia, que a parer meu, conformen un treball absolutament rodó. 
Facen-me cas: el "heavy case" (cas difícil) que deia l'inspector per tal de trobar a Joseph P. McGillicuddy, esdevindrà en obra mestra; si la veuen ho podran comprovar.

THE NAKED CITY. 1948. Estats Units. Blanc i Negre. 91 Min.
Direcció: Jules Dassin
Intèrprets: Barry Fitzgerald, Howard Duff, Dorothy Hart, Don Taylor, Frank Conroy, Ted de Corsia, House Jameson, Anne Sargent, Enid Markey, Tom Pedi, Adelaide Klein, Grover Burgess, Arthur O'Connell
Guió:  Albert Maltz, Malvin Wald. Història: Malvin Wald
Música: Miklós Rózsa, Frank Skinner
FotografIa: William H. Daniels